Има нови доказателства, че голямо количество суров петрол е останало на дъното на Мексиканския залив. Това може да постави под съмнение твърденията на американското правителство, че голяма част от излелия се нефт, след потъването на платформата на BP е била почистена или се е изпарила.

Според учени петрол има на места, където никой не го е търсил.

Припомняме, през месец август специалисти съобщиха, че са открили в Мексиканския залив подводни нефтени петна, простиращи се на най-малко 35 километра.

BP вече похарчи 8 милиарди долара за почистването на разлелия се петрол в Мексиканския залив.

Общо загубите на дружеството може да надхвърлят 30 милиарда долара.

Американските власти многократно упрекнаха BP за неадекватната оценка на възможните последици от екологична катастрофа и недостатъчна компетентност за отстраняване на течовете.

Повечето усилия обаче бяха съсредоточени върху отстраняването на петрола по повърхността. Според компанията намиращият се под водата нефт бързо се разгражда под действието на микроби.

BP загуби 40% от пазарната си стойност от 22 април, когато след експлозия на платформа край бреговете на Луизиана бяха убити 11 души. Инцидентът причини най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ. Ежедневно във водата се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. В САЩ има сериозни настроения срещу действията на BP.