Турският премиер Реджеп Ердоган призна за пропуски и недостатъчно бързи действия в първите часове след труса. Според официалните данни до момента загиналите в разрушителното земетресение със сила 7.2 по Рихтер са 523 души. Хиляди хора останаха без жилище и бяха принудени да се подслонят в палаткови центрове.

Жителите на някои райони на Турция - предимно населените с кюрди места, обвиниха властите в оказването на недостатъчна помощ за пострадалите. Опозицията в страната също отправи много силни критики към властта, упреквайки я, че не е предприела адекватни мерки в състояние на криза.

Турският премиер отхвърли обвиненията, че за бедстващите райони не са осигурени достатъчно палатки. Ердоган обаче призна, че действията на властите в първите 24 часа след труса не са били възможно най-ефективните. Признаваме, че се провалихме в началото, в първите 24 часа. Осъзнаваме грешките, но подобни пропуски са нормални при такива инциденти, добави той, цитиран от euronews.

Припомняме, правителството на Ердоган беше силно критикувано и заради факта, че първоначално отказа международна помощ след труса. Малко след това властите в Турция признаха, че имат нужда от съдействие и отправиха апел към редица държави.