Пустинята Сахара се е разраснала на юг с 10 процента през последния един век заради климатичните промени, предупредиха учени.

Тревожните констатации се основават на анализ на сезонните валежи от 1920 до 2013 година.

Предизвиканите от дейността на хората климатични промени са виновни за една трета от разрастването на най-голямата пустиня на планетата, като естествените климатични цикли са отговорни за останалите две трети.

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Това е най-добрият сценарий, най-лошият - стотици милиони до 2050-а

Водещият автор на изследването проф. Сумант Нигам от Университета в Мериленд коментира: "Нашите резултати са специфични за Сахара, но те вероятно са валидни и за другите пустини по света. Пустините обикновено се образуват в субтропиците заради циркулацията на Хадли. Климатичните промени вероятно ще разширят циркулацията на Хадли, предизвиквайки разпростиране на север на субтропичните пустини."

Сахара е най-голямата пустиня в света и нейните граници, като на всички пустини, се променят със сезоните, разширявайки се в суха зима и свивайки се в по-влажно лято.

Южната граница на Сахара граничи със Сахел, полусухата преходна зона, която се намира между Сахара и плодородните африкански савани на юг.

Сахара се разширява, докато Сахел отстъпва, нарушавайки живота на крехките тревни екосистеми в региона и на човешките общества.

Езерото Чад, което се намира в центъра на тази климатологично конфликтна преходна зона, служи като предупредителна камбана за променящите се условия в Сахел, тъй като с настъпването на Сахара на юг езерото изсъхва.

"Това е много видим отпечатък от намалените валежи не само локално, но и в целия регион. Това е показател за намалелия приток на вода в басейна на Чад", изтъкват учените.