Изтичане на радиация е допуснато от американска атомна централа "Три майл айлънд", щата Пенсилвания. Около 20 работници са били подложени на облъчване, което е малко обаче.

Според властите няма никакъв риск за здравето на населението, както и никаква опасност за оконата среда. Въпреки това обаче за аварията се разбира едва днес, а тя е станала преди 8 дни, т.е. миналата събота.

Според съобщенията от ръководството на централата веднага след аварията са евакуирани около 150 намиращи се в момента на работа души.

Причината обаче за теч на радиация не е установена, но експертите разследват по случая, уверява Диана Стренч, секретар на Комисията по ядрено регулиране.

След аварията централата е била затворена за една седмица, за да може компанията Exelon, която експлоатира АЕЦ-ца, да направи ремонт на парогенераторите и други части от реактора. Реакторът, в който е станал инцидентът, е бил спрян още на 26 октомври за профилактични поддържащи дейности.

В АЕЦ "Три майл айлънд" бе регистрирана най-тежката авария в историята на атомната енергетика в Съединените щати. През март 1979 г. се разтопява частично ядрото на един от реакторите на централата.

Аварията замразява развитието на ядрената енергийна програма на САЩ. Оттогава в Съединените щати не е построена нито една нова атомна централа.

В САЩ работят общо 104 ядрени реактора. На тях се пада една пета от произвежданото в страната електричество.