R&B певец Робърт Ар Кели беше осъден на 20 години затвор от федерален съд в Чикаго по обвинения в детска порнография и подмамване на малолетни, съобщи Си Ен ЕН.

Това е втората му толкова дълга присъда през последната година.

56-годишният Кели вече излежава присъда от 30 години затвор за осъждането му през 2021 г. във федерален съд в Ню Йорк по обвинения в рекет и трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

През септември Кели беше осъден по три обвинения за производство на детска порнография и три обвинения за склоняване на непълнолетно лице да участва в престъпна сексуална дейност. Миналата седмица беше отхвърлено искането за нов съдебен процес.

Ар Кели арестуван за секс трафик

Ар Кели арестуван за секс трафик

Срещу певеца има повдигнати 13 обвинения

Преди произнасянето на присъдата адвокатът Кристофър Браун прочете показания, дадени от една от жертвите на Кели, идентифицирана като "Джейн".

"Загубих достойнството си заради Робърт Кели. Загубих мечтите си заради Робърт Кели. Заради Робърт Кели изгубих тийнейджърските си години", прочете той.

По време на процеса в Ню Йорк свидетели твърдят, че са били подложени на сексуално и физическо насилие от страна на Кели. Съдът изслуша и хора, участвали в организирането на брака на Кели с покойната певица Аалия през 1994 г., когато тя е била само на 15 години, а той - възрастен, след като тя смята, че е забременяла.

Миналия месец прокурорите в окръг Кук, Илинойс, оттеглиха щатските обвинения в сексуални престъпления срещу Кели, като се позоваха отчасти на дългата му федерална присъда.

"Разбирам колко трудно е било за тези жертви да излязат и да разкажат историите си. Приветствам смелостта им и изпитвам огромно уважение към всички, които се разкриха", заяви в прессъобщение прокурорът на окръг Кук Ким Фокс.

"Макар че това може да не е резултатът, който са очаквали, поради присъдите, които очаква г-н Кели, ние смятаме, че правосъдието е възтържествувало."