Броят на жертвите от мощното земетресение, което удари Хаити в събота, се е увеличил до 304 души, разкри Си Ен Ен.

Телевизията се позова на премиера Ариел Анри.

Според Хаитянския орган за гражданска защита, повече от 1,8 хиляди души са ранени. Болницата в град Джеръми е пренаселена, а в двора ѝ са издигнати допълнителни палатки за пациенти.

Според говорителя на американския Червен кръст Кейти Уилкс, земетресението е причинило значителни щети на домовете, пътищата и инфраструктурата. Системата за реагиране при извънредни ситуации на Червения кръст е активирана и организацията "идентифицира спешни нужди на място", каза тя.

Земетресение от 7,2 в Хаити, предупреждение за цунами има разрушения и жертви
Обновена

Земетресение от 7,2 в Хаити, предупреждение за цунами има разрушения и жертви

Земетресението е усетено в Карибите, включително в Куба и Ямайка

Премиерът на Хаити пристигна в югоизточния департамент (регион) на Хаити, който беше най-силно засегнат от земетресението, за да оцени щетите и да координира действията на правителството на място.

САЩ, Чили, Панама, Колумбия и някои други страни от Латинска Америка изразиха готовност да помогнат на Хаити за преодоляване на последиците от земетресението.

Според прогнозите, в началото на следващата седмица в региона ще дойде тропическа буря Грейс, която ще донесе ураганни ветрове и проливни дъждове, има риск от наводнения.

Земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер разтърси край бреговете на Хаити в събота сутринта местно време, последвано от няколко вторични труса и заплаха от цунами. В страната е обявено извънредно положение. Югоизточната част на Хаити беше най-силно засегната, но земетресения се усетиха в целия Карибите.

Сред загиналите е бившият сенатор от Хаити Жан Габриел Фортун. Тялото му е намерено под развалините на хотел в Льо Ке.