Силно земетресение с магнитуд 7,2 удари Хаити, съобщават "Гардиън", "Дойче веле" и "Ню Йорк таймс".

Геоложката служба на САЩ съобщи, че земетресението е около 150 км западно от столицата Порт-о-Пренс, около 8.30 ч. местно време и е на дълбочина 10 кмЗеметресението е усетено в Карибите, включително в Куба и Ямайка

Предупреждение за цунами е издадено след мощното земетресение.

Не е ясно дали има ранени или загинали, но изображенията, публикувани в социалните мрежи, показват значителни щети на сгради, а някои структури изглеждат напълно разтушени.

Геологическата служба на САЩ предполага "хиляди смъртни случаи" и "десетки хиляди наранявания в бедните планински общности".

Страната все още се възстановява от земетресение с магнитуд 7 преди 11 години, което уби най-малко 250 000 души, рани 300 000 и разсели повече от 1,5 милиона.

"Всички наистина се страхуват. Изминаха години от такова голямо земетресение", каза Даниел Рос, жител на източния кубински град Гуантанамо, пред "Ройтерс". Поредица от по-малки вторични трусове продължиха да разтърсват острова след първоначалното земетресение, съобщи USGS.

Размерът на щетите не е изяснен, въпреки че изображенията, разпространяващи се в социалните мрежи, които предполагат, че югозападната част на острова в близост до епицентъра на земетресението е била особено силно засегната.

Кадри и снимки показват разрушени сгради в градовете Жереми и Лес Кай. Едно изображение показва, че кулата на катедралата "Сейнт Луис, крал на Франция" от 19-ти век в Жереми се е срутила.

"Мога да потвърдя, че има смъртни случаи, но все още нямам точни данни", каза Джери Чандлър, директор на гражданската защита в Хаити, пред агенция AFP. "Все още събираме информация."

Премиерът Ариел Хенри се насочваше към центъра за спешни операции в Хаити, след като той бе активиран.

Американската система за предупреждение за цунами заяви, че "опасни вълни цунами се прогнозират за някои брегове", които могат да достигнат един до три метра над нормалния размер на приливите и отливите.