Полагат се усилия гръцкия танкер, набелязан от бунтовниците хуси, да не излее около един милион барела петрол в Червено море, съобщава BBC.

MV Sounion беше изоставен от екипажа си край бреговете на Йемен, след като беше ударен на 21 август от йеменската бунтовническа групировка.

На 28 август беше съобщено, че няма разлив на петрол в района на танкера. Пентагонът съобщи преди това, че плавателния съд гори и от него изтича петрол. Запитана за това твърдение, от Европейската мисия заявиха, че не е тяхна работа да коментират думите на други институции.

Екипажът на атакувания гръцки танкер в Червено море го напусна

Екипажът на атакувания гръцки танкер в Червено море го напусна

Корабът е останал без управление

Частни компании под закрилата на военните сили на Европейския съюз (ЕС) ще се опитат да не допуснат екокатастрофа в района.

Централното военно командване на САЩ заяви късно във вторник, че удареният танкер "застрашава с голяма екологична катастрофа" и обвини хусите в "безразсъдни терористични актове". В него се казва, че спасителната операция е "в ход", въпреки че не е ясно дали спасителните кораби все още са достигнали танкера.

В понеделник ЕС съобщи, че няколко пожара продължават да горят на главната палуба на танкера, въпреки че няма видими признаци, че вече има петролен разлив.

Припомняме, че хусите са атакували няколко кораба в Червено море през последните 10 месеца - кампания, която според подкрепяната от Иран групировка е в подкрепа на войната на "Хамас" в Газа.

Атаките принудиха редица търговски превозвачи да пренасочат корабите си към други маршрути и породиха страхове, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

Снаряди и дрон поразиха танкер и търговски кораб край Йемен

Снаряди и дрон поразиха танкер и търговски кораб край Йемен

Няма пострадали

Два снаряда поразиха танкер, плаващ под панамски флаг, край бреговете на Йемен.

По данни на Британската организация за морски търговски операции (UKMTO) инцидентът е станал на около 70 морски мили северозападно от пристанище Салейф.

Избухна и трета експлозия в непосредствена близост до кораба, но няма жертви на борда.

Няма разлив на петрол от атакувания от хутите гръцки танкер в Червено море

Няма разлив на петрол от атакувания от хутите гръцки танкер в Червено море

Хутите поеха отговорност за нападението срещу плавателния съд

Отделно британската фирма за морска сигурност Ambrey съобщи, че дрон е ударил търговски кораб на около 50 морски мили западно от Ходейда в Йемен. Няма данни за пострадали или нанесени щети и корабът продължава по маршрута си.