Нивото на водата в река Рейн край град Кауба в Райнланд-Пфалц е спаднало до рекордно ниските 42 сантиметра на фона на продължаващата суша в Европа. Вестник Süddeutsche Zeitung съобщи в петък, позовавайки се на данни от Федералната администрация за водните пътища и корабоплаването.

По информация на агенцията нивото на водата през деня е спаднало с пет сантиметра: в четвъртък нивото на водата в Каубе на 546,3 км от Рейн е било 47 сантиметра. Експертите се опасяват, че нивото на водата ще продължи да спада и скоро може да достигне критичната граница от 40 сантиметра.

Според прогнозите нивото на водата ще продължи да се понижава по цялото протежение на реката: през следващите три-четири дни се очаква да спадне с още 10-15 сантиметра. Прогнозата за следващите две седмици е по-благоприятна: експертите очакват нивото на водата да се повиши леко от средата на следващата седмица.

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Няма вода и за напояване

Намаляването на нивото на водата е изключително вредно за корабоплаването. Когато нивото на водата е ниско, количеството на товара на корабите трябва да се намали. Във връзка с това експертите се опасяват, че в даден момент превозът на товари може да стане икономически неизгоден.

Природозащитниците също са обезпокоени, тъй като са регистрирали повишаване на температурата на водата, което може да има изключително отрицателно въздействие върху фауната в реките. Така например поради сушата в река Одер масово измират риби.