Луксозният круизен кораб, който заседна тази седмица в отдалечена част на Гренландия с 206 души на борда, беше успешно изтеглен от риболовен траулер. Никой от пътниците или екипажа не е пострадал, не са нанесени никакви щети на околна среда, предава Ройтерс.

По време на сложната операция корабът се е наклонил, но след това се е освободил от плитчината и той може да плава на собствен ход. Корабът ще бъде отведен в близко пристанище за подробна инспекция и оценка на повредите, а пътниците ще отлетят със самолет. Вчера бе направен неуспешен опит за изтегляне на кораба от същия траулер.

От понеделник корабът "Оушън Експлорър" е заседнал в кал и тиня в националния парк "Алпефьорд", на около 1400 км североизточно от столицата на Гренландия Нуук, съобщи Обединеното арктическо командване на датската армия (JAC).

Големият риболовен траулер се опита да освободи круизния кораб по време на прилива в сряда, но опитът в крайна сметка се провали, се казва в изявление на JAC за вчерашната операция.

Гренландия, полусуверенна територия на Дания в Северния Атлантически океан с население от едва 57 000 души, привлича туристи със своя суров пейзаж и огромна ледена шапка, която покрива голяма част от острова.

И приливът не помогна на заседналия край Гренландия кораб да се освободи

И приливът не помогна на заседналия край Гренландия кораб да се освободи

Корабът и пътниците са в безопасност