Роботи са направили измервания на радиацията в два от енергоблоковете на авариралата централа „Фукушима", която понесе сериозни поражения след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, ударили страната на 11 март, съобщава БиБиСи.

Според получената информация условията в енергоблоковете са такива, че не позволяват в тях да се допускат хора. По данни на Агенцията по атомна и промишлена безопасност на Япония, ако в близко време бъде разрешено в енергоблоковете да се допускат работници, то те ще се намират там за много кратък промеждутък от време.

Във връзка с това експертите допускат, че за ликвидиране на последиците от аварията и възстановяване на нормалния режим на работа ще е необходимо повече време, отколкото се предполагаше.

По-рано компанията - оператор ТЕРСО съобщи, че планира да завърши работата в централата в рамките на шест до девет месеца. Към момента обаче тези планове на експертите се поставят по съмнение.

Припомняме, АЕЦ "Фукушима-1" остана без охладителна система след унищожителните земетресение и цунами на 11 март. След серия от водородни експлозии и частично стопяване на реакторните ядра, хиляди хора от близките населени места бяха евакуирани. Започна охлаждане на реакторите с вода, част от която в последствие изтече в морето. Властите откриха следи от радиоактивни елементи в храната в много части от Япония.

Според редица еколози за стабилизиране на ситуацията в авариралата централа може да продължи години.