Семейства и приятели на жертвите от ударилия се лайнер "Коста Конкордия" се върнаха на остров Джилио в Италия по повод шест месеца от трагедията, съобщи euronews.com

Повече от 30 души загинаха, след като "Коста Конкордия" се удари в подводни скали до острова на 13 януари.

Спасителни екипи работят денонощно, за да отстранят голямата скала, която е вклинена в корпуса на италианския кораб. Необходимо е първо да бъде премахната преди кораба да бъде изправен и в крайна сметка да бъде изместен.

Планира се част от скалата да бъде използвана като мемориал, за да се почитат загиналите.

Кметът на Джилио Серхио Ортели заяви: „За да се премахне тази скала ние трябва да я разрушим на три части и да разширим дупката около нея. Така че ние сме изправени пред няколко малки проблема и ще отнеме известно време, но много скоро ще пренесем скалата на острова".

Междувременно лайнерът се е превърнал в туристическа атракция, като вече има стотици резервации за разходка с лодка около него.

Преди няколко дни капитанът на авариралия лайнер „Коста Конкордия" Франческо Скетино заяви, че съжалява за инцидента. В интервю за италианска телевизия, цитирано от БиБиСи, той сподели, че мисли постоянно за жертвите на станалото.

Припомняме, капитанът на лайнера беше обвинен в непредумишлено убийство, престъпна небрежност при управлението на кораба и напускането на плавателния съд преди да са евакуирани всички пътници. Той може да бъде осъден на 2500 години затвор, ако бъде признат за виновен, че е причинил корабокрушение.