Хората в Румъния могат да получат до 15 години затвор, ако нарушат мерките, наложени за ограничаване на пандемията от новия коронавирус, съобщиха от правителството, цитирани от румънските медии.

Спешно издаденият указ предвижда най-тежкото наказание за онези, които знаят, че са заразени с вируса и пренебрегват правилата - до 15 години затвор, ако някой се зарази и умре в резултат на техните действия.

"Психоза": Лукашенко скастри мерките на света срещу коронавируса

"Психоза": Лукашенко скастри мерките на света срещу коронавируса

Паниката около COVID-19 била по-опасна от самата зараза

Всеки, който не спазва правилата за карантината, може да получи до три години затвор, които могат да стигнат и до пет години, ако действията им доведат до заразяване на друг човек.

Около 3 800 души са поставени под карантина в Румъния, предимно хора, които се завръщат от райони с висок риск или такива, които са имали контакт с регистриран заразен или с човек, за който се подозира, че е заразен.

"Не можем да приемем, че безотговорни граждани, които трябва да бъдат изолирани, не спазват правилата, разхождат се свободно сред другите и рискуват да разболеят други хора", изтъкна румънският премиер Людовик Орбан.

 Коронавирусът поставя под въпрос европейската солидарност

Коронавирусът поставя под въпрос европейската солидарност

Китай демонстрира пред ЕС, кой всъщност е надежден партньор