Разпространението на COVID-19 постави под въпрос силата на европейското единство. Членовете на Общността, които са най-засегнати от пандемията, като Италия и Испания, са принудени да чакат помощ не от Брюксел, а от Пекин, пише ТАСС.

Без Китай е малко вероятно Европа да се защити от коронавируса. Във всеки случай президентът на Сърбия Александър Вучич е сигурен в това. Според него цялата европейска солидарност съществува само на хартия, но в критичен момент можете да разчитате на реална помощ само от Пекин. Това обяви ръководителят на републиката, след като обяви извънредно положение в страната заради коронавируса. "Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен наскоро каза: "Нямаме начин да изнасяме медицинско оборудване от ЕС", каза Вучич.

Брюксел наистина наложи забрана на доставката на медицинско оборудване за страни извън Европейския съюз, опитвайки се по този начин да пести ресурсите си в пандемия. Засега Сърбия е само кандидат за влизане в общността, което означава, че не може да иска помощ.

"Това е правилното решение, защото това оборудване е необходимо за нашето здравеопазване", написа фон дер Лайен в своя Туитър.

Оставена с проблем "един на един", Сърбия се обърна за помощ към Китай. Напоследък страните все повече развиват сътрудничество, поради което Белград често е критикуван в Брюксел.

"Изпратих писмо до президента Си, в което за първи път официално го нарекох не само скъп приятел, но и брат и не само мой личен приятел, но и приятел и брат на тази страна", каза Вучич. Той моли Китай да предостави всичко необходимо за борба с коронавируса - "дори да ни изпрати лекари, защото нашите лекари вече са изтощени".

Както показва практиката, Брюксел не е в състояние да помогне не само на своите съседи, но и на страните-членки на ЕС. Миналия месец, когато COVID-19 започна бързо да се разпространява в Италия, Рим потърси помощ от ЕС чрез Координационния център за спешни действия.

"Поискахме доставката на медицинско оборудване и Европейската комисия изпрати този апел до всички държави," каза Маурисио Масари, постоянен представител на Италия в ЕС. "Но това не даде резултат."

Китай предложи Път на коприната в здравеопазването за обща борба срещу коронавируса

Китай предложи Път на коприната в здравеопазването за обща борба срещу коронавируса

Пътят на коприната са древни търговски коридори между Китай и Запада

Нито една държава от ЕС по това време не помогна на Италия. Това беше истинска трагедия за страна, в която към 19 март общият брой на заразените с коронавирус надвишава 35 хил., а загиналите са почти 3 хил. Италианските лекари са принудени да работят денонощно в постоянен недостиг на оборудване и материали. В много други държави от ЕС, които многократно са получавали помощ от Брюксел, ситуацията с инфекцията е сравнително спокойна. Това е особено вярно в Източна Европа. Никой от тях обаче не бърза по някакъв начин да помогне на най-засегнатия съсед. Само на 13 март италианските медии съобщиха, че Германия "възнамерява" да изпрати милион маски в Италия. Това е единствената помощ в борбата срещу COVID-19, която Рим получи от своите колеги по ЕС.

В Италия впечатлението е, че "Европа я остави сама по време на тежка криза, както беше по време на кризата с еврото след 2008 г., след това по време на бежанската криза от 2015 г. и сега, когато се сблъсква с кризата с вируса през 2020 г.", казват експерти в статия, публикувана на онлайн платформата International Politics and Society.

В крайна сметка Италия все пак получи подкрепа. Към полунощ на 12 март китайски самолет кацна в Рим. На борда му бяха девет медицински експерти и 31 тона различни медицински консумативи, включително оборудване за интензивни отделения, лични предпазни средства и антивирусни лекарства. Около същото време в Италия пристигна китайски камион с 230 кутии медицинско оборудване. В телефонен разговор с италианския външен министър Луиджи Ди Майо неговият колега Ван И обеща на Рим да изпрати повече средства от пристигналите. Въпреки това, дори тази помощ дойде само два дни след обаждането.

В пандемията, която обхвана Европа, не само Сърбия или Италия се надяват на Китай. Външният министър Ван И обеща да предостави медицинска помощ на Испания, втората най-засегната страна в ЕС. Миналия вторник на летище Сарагоса от Шанхай каца товарен самолет, който достави на кралството половин милион медицински маски. Белгия получи поредната партида от 300 хиляди маски от китайски благотворителни организации, основани от Alibaba. Информационна агенция Синхуа публикува снимка на един от контейнерите с лозунга "Единството дава сила" на френски, фламандски и китайски.

От своя страна Полша ще получи от Китай 10 хиляди теста за коронавирус и защитни облекла, необходими на лекарите. Франция също получи помощ от Пекин.

"В сряда китайски самолет с оборудване за защита от вируси кацна във Франция. Около 1 милион маски и защитни ръкавици са в самолета. Друг самолет ще пристигне от Китай в четвъртък", заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред BFMTV. Той подчерта успеха на френско-китайското сътрудничество в борбата с болестта. "Преди това проявихме солидарност, като изпратихме защитни средства на Китай. Сега Китай отговори с жест на солидарност на нашите действия, ние го оценяваме", каза министърът. Освен това Китай обеща да опрости процеса на доставка на лекарства в ЕС по търговски канали.

Помощта от Китай не се ограничава само до европейските страни. Правителствените и нестопанските организации на страната изпращат лекари и лекарства в Иран, Ирак, Филипините, Камбоджа и други държави. Например милиардерът Джак Ма дари 1 милион медицински маски и стотици хиляди тестове на САЩ.

В допълнение, Фондация Ма обяви, че ще изпрати "20 хиляди тестови комплекта, 100 хиляди маски и хиляда защитни костюма и щитове за лице" на всяка африканска страна.

Светът трябвало да се поучи от Китай в борбата с коронавируса

Светът трябвало да се поучи от Китай в борбата с коронавируса

Китай се опитва да подчертае положителната си роля за ограничаване на заразата

ЕС винаги е настоявал, че той не е просто икономически или политически съюз, а общност, която обединява идеи и ценности. Но историята с COVID-19 показва, че тези стойности изобщо не се основават на взаимопомощ. След като преодолее кризата с коронавирус, Европа ще трябва сериозно да преоцени координационната си политика. В противен случай новите предизвикателства ще продължат да заплашват единството на съюза.

Зависимостта на държавите-членки на ЕС от помощ от Китай говори не само за вътрешноевропейските трудности. Особено нерентабилна на фона на кризата е реакцията на основния съюзник на Брюксел - САЩ. Докато Пекин изпраща помощ в ЕС, за да помогне на професионалисти, Тръмп затваря граници и не пуска европейците в своята страна.

Китай обаче успя да демонстрира пред ЕС, кой всъщност е надежден партньор. Това е голям успех за външната политика на страната. Особено на фона на нарастващата демонизация на Пекин от Запада през последните години.

Важната роля на китайското правителство за подпомагане на ЕС е отбелязана дори в Световната здравна организация. Нейният директор Тедрос Гебрейсус нарече "затоплящ душата" примера за солидарност между Китай и Италия. В бъдеще това ще помогне на Китай да изпълни по-ефективно своите инфраструктурни планове в ЕС и по-специално да разработи проекта "Един пояс - един път".

По време на телефонен разговор с Урсула фон дер Лайен, министър-председателят на Държавния съвет на КНР Ли Къцян изрази увереност, че двустранните отношения на КНР с Европейския съюз по време на съвместната борба с пневмонията ще станат още по-силни. Той добави, че Китай възнамерява да засили сътрудничеството с европейските страни в областта на икономиката и да продължи да укрепва инвестиционните контакти.

В същото време някои експерти наричат ​​активното участие на Китай в борбата срещу епидемията, използване на "мека сила".

"Китайското правителство се опитва да разшири властта си отвъд границите и да установи Китай като световен лидер, като прави това, което правителството на САЩ правеше почти век, и разпространението на медицинска помощ е част от тази мисия", казва д-р Янгян Ченг, изследовател от университета Корнел, която води рубриката "Наука и Китай" за списание SupChina.

Дори и да е така, е трудно да се оспори китайското лидерство в борбата с коронавируса. Според Държавната здравна комисия на КНР, в Китай за първи път от началото на коронавирусната епидемия през последния ден не е регистриран нито един случай на инфекция в страната. Лекарите се занимават само с вносни инфекции (хора пристгнали от други страни).

Дезинформацията на Русия срещу Запада се завърна, сее паника за коронавируса

Дезинформацията на Русия срещу Запада се завърна, сее паника за коронавируса

Според Русия твърденията били безпочвени