Китай предложи изграждане на Път на коприната в сферата на здравеопазването за координиране на световните усилия срещу коронавируса, информира Би Би Си.

Китайският президент Си Дзинпин заяви по време на телефонен разговор с италианския премиер Джузепе Конте, че Пекин е готов да работи с Италия, за да допринесе в международното сътрудничество в борбата срещу епидемията и за изграждането на Път на коприната в здравеопазването.

Коронавирус: Китай одобри ваксина за клинични изпитания, а в САЩ тестваха друга върху човек

Коронавирус: Китай одобри ваксина за клинични изпитания, а в САЩ тестваха друга върху човек

Тестовете се водят от Чен Вей от китайската Военна академия за медицински изследвания

През миналия месец по време на разговор с италианския външен министър китайският му колега Уан И изрази надежда, че съвместната борба срещу епидемията ще започне с Път на коприната в здравеопазването.

Пътят на коприната са древни търговски коридори между Китай и Запада. Преди няколко години Китай започна инициативата "Един пояс, един път" - амбициозен инфраструктурен проект.

Светът трябвало да се поучи от Китай в борбата с коронавируса

Светът трябвало да се поучи от Китай в борбата с коронавируса

Китай се опитва да подчертае положителната си роля за ограничаване на заразата

В последните дни Китай изпрати хиляди маски, медицински очила, ръкавици и друго защитно облекло на редица европейски държави, след като азиатската държава овладя епидемията от коронавирус, тръгнала от град Ухан, провинция Хубей.

По последни данни на Световната здравна организация по света има близо 185 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 7500. Регистрирани са случаи в 159 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват близо 200 000 случая и близо 8000 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".