Китай разреши да се провеждат клинични изпитания на първата ваксина срещу новия коронавирус, пише официалният вестник на Китайската комунистическа партия People's Daily, цитиран от "Ройтерс".

Тестовете се водят от Чен Вей от китайската Военна академия за медицински изследвания.

Учени в Австралия с важна стъпка към лечение и ваксина за коронавируса

Учени в Австралия с важна стъпка към лечение и ваксина за коронавируса

Имунната система на хората реагира на коронавируса по същия начин, по който обикновено се бори с грипа

По-рано беше съобщено, че китайски учени са изпробвали ваксина срещу коронавирус върху маймуни. Те са установили, че маймуните произвеждат антитела, които атакуват вируса и предотвратяват повторна инфекция. Заразените с новия вирус маймуни са придобили имунитет срещу заболяването.

Вчера беше обявено, че започват клинични тестове за ваксина срещу коронавирус в научния институт "Кайзер Перманент" в Сиатъл, САЩ. Американски учени са приложили експерименталната ваксина върху човек за първи път, информира АП. Доброволците ще получат по две дози през месец.

Започват тестове за ваксина срещу коронавирус в САЩ

Започват тестове за ваксина срещу коронавирус в САЩ

За регулаторното одобрение на потенциална ваксина ще е нужно време между година и година и половина

Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, обяви по време на изслушване пред Конгреса, че САЩ могат да имат ваксина срещу коронавируса до 12-18 месеца.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 173 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 7000. Регистрирани са случаи в 152 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 182 000 случая и над 7100 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".