Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, обяви по време на изслушване пред Конгреса, че САЩ могат да имат ваксина срещу коронавируса до 12-18 месеца, пише "Гардиън".

Фаучи говори пред Комисията по надзор към Камарата на представителите на САЩ за мерките в борбата срещу епидемията.

Той обясни, че през следващите четири седмици ще започне първа фаза на клинични изпитания, за да се установи един от кандидатите. По думите му в момента вероятно има най-малко 10 и са на различни етапи на развитие.

Експертът отбеляза, че едната, за която говорят, е така наречената платформа Messenger RNA, която служи като прототип за други видове ваксини, които едновременно са разработвани. Фаучи каза, че влизането във фаза едно в рамките на няколко месеца е най-бързото, което някой някога е правил буквално в историята на ваксинологията.

Преговорите между Лондон и Брюксел под въпрос заради коронавируса

Преговорите между Лондон и Брюксел под въпрос заради коронавируса

Гоув уточни пред законодателите, че тази сутрин колегите от Брюксел са намекнали, че вторият кръг преговори може и да не се състои

Но специалистът подчерта, че процесът по разработване на ваксина не е толкова бърз. С влизане във фаза едно ще отнеме три месеца да се установи дали ваксината е безопасна. След това започва важна фаза, която ще установи дали ваксината работи. Тази фаза, по думите му, ще отнеме най-малко още 8 месеца, тъй като никой не иска с ваксината да нарани здрави хора.

Може да се сдобием с ваксина до година, година и половина. Това е времевата рамка, обяви Антъни Фаучи.

Лагард: Коронавирусът може да предизвика икономически колапс с мащабите на 2008 г.

Лагард: Коронавирусът може да предизвика икономически колапс с мащабите на 2008 г.

Кристин Лагард проведе видеоконферентна връзка с евролидерите

Според него лекарствата могат да бъдат достъпни значително по-бързо, защото пресметнатият риск е различен - те ще бъдат тествани и ще бъдат използвани върху хора, които вече са болни.

Има няколко кандидати, които вече преминават клинични изпитания. Някои от тях са в Китай, има и тук в САЩ, разкри специалистът.

Антъни Фаучи предупреди, че САЩ трябва да очакват влошаване на кризата с епидемията от коронавирус.

Запитан дали най-лошото тепърва предстой, той отговори: "Да, нещата ще се влошат...Ще става все по-тежко".

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Робърт Редфийлд съобщи пред комисията, че има 990 случая на коронавирус в 38 щата и окръг Колумбия. 31 души са починали.

Той поясни, че диагностични тестове на CDC има в 75 обществени лаборатории в 50 щата, като капацитета за провеждане на тестове е 75 000 души.

По последни данни на Университет "Джон Хопкинс" повече от 119 000 души в над 100 държави са носители на коронавируса. Над 4200 души са починали, а 65 000 са се възстановили.

Можете да следите случаите на коронавирус по света на инфографиките на Университет "Джон Хопкинс".