Изследователи в Австралия обявиха, че са картографирали отговорите на имунната система на един от първите пациенти, заразен с новия коронавирус в страната, като според австралийския здравен министър констатациите са важна стъпка в разработването на ваксина и лечение, съобщава "Ройтерс".

С новия коронавирус по последни данни са заразени повече от 183 хил. души по света, а починалите са над 7 100 души.

Коронавирус: Китай пробва ваксина върху маймуни, които бързо са придобили имунитет

Коронавирус: Китай пробва ваксина върху маймуни, които бързо са придобили имунитет

Те са установили, че маймуните произвеждат антитела

Докато по-голямата част от заразените имат само леки симптоми, инфекцията е тежка или критична при 20% от пациентите. Смъртността от коронавируса е около 3,4%, изчисли СЗО.

Докато учените се опитват да разработят ваксина, изследователите от Австралийския институт за заразяване и имунитет "Питър Дохърти" изтъкнаха, че са направили важна стъпка в разбирането на вируса.

Изследвайки резултатите от кръвта от неидентифицирана жена в 40-те си години, те са открили, че имунната система на хората реагира на коронавируса по същия начин, по който обикновено се бори с грипа.

Коронавирус: Китай одобри ваксина за клинични изпитания, а в САЩ тестваха друга върху човек

Коронавирус: Китай одобри ваксина за клинични изпитания, а в САЩ тестваха друга върху човек

Тестовете се водят от Чен Вей от китайската Военна академия за медицински изследвания

Констатациите помагат на учените да разберат защо някои пациенти се възстановяват, докато други развиват по-сериозни респираторни проблеми, посочват още изследователите.

"Хората могат да използват нашите методи, за да разберат имунните реакции в по-големи кохорти COVID-19, а също така да разберат какво липсва на тези, при които резултатът е фатален", коментира Катрин Кеджиерска, професор по микробиология и имунология в Университета в Мелбърн, който участва в проучването. COVID-19 е заболяването, причинено от новия коронавирус.

Докато изследователите са наблюдавали имунния отговор на австралийската пациентка, те са били в състояние точно да предскажат кога тя ще се възстанови.

Изследователите не разкриха самоличността на пациентката, но казаха, че тя е австралийска гражданка, която е била евакуирана от китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата в Китай.

Светът трябвало да се поучи от Китай в борбата с коронавируса

Светът трябвало да се поучи от Китай в борбата с коронавируса

Китай се опитва да подчертае положителната си роля за ограничаване на заразата

Австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт определи развитието като "водещо в света" и голям напредък в изследването на болестта.

Поне дузина производители на лекарства по света работят над ваксини или антивирусни и други лечения за бързо разпространяващата се зараза.