Останалият свят трябва да се поучи от Китай и да следва принципите на ранно откриване, ранно поставяне под карантина и ранно лечение, за да спре глобалното разпространение на новия коронавирус, пише печатният официоз China Daily в редакционен материал, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че коронавирусът беше открит за първи път в края на миналата година в китайския град Ухан, където властите първоначално се опитаха да прикрият епидемията, Китай се опитва да подчертае положителната роля, която изигра в контрола върху разпространението на болестта в световен мащаб.

Коронавирус: Китай пробва ваксина върху маймуни, които бързо са придобили имунитет

Коронавирус: Китай пробва ваксина върху маймуни, които бързо са придобили имунитет

Те са установили, че маймуните произвеждат антитела

С намаляването на броя на новите заразени в страната, Китай сега насочи вниманието си към контрола на новите инфекции, идващи в страната от чужбина, където пандемията продължава да се разпространява.

China Daily изтъква, че Сингапур, Япония и Южна Корея са "основали своите отговори на опита и поуките, извлечени от успешната битка на Китай с вируса", а сега Китай "активно споделя" своите най-добри практики.

Но не всички страни обръщат внимание, увеличавайки възможността епидемията да се влоши, посочва изданието.

Повече от 182 000 заболели и над 7100 починали от коронавируса в 155 държави

Повече от 182 000 заболели и над 7100 починали от коронавируса в 155 държави

Възстановили са се близо 80 000.

"Въпреки несъмнената сериозност на ситуацията, някои страни се опитаха да омаловажат рисковете, а мерките, които предприеха, са не само недостатъчни за контрол на пандемията у дома, но и не са достатъчни, за да не позволят да бъдат източникът на предаване на вируса на други страни", се допълва в статията.

В нея се казва още, че "драстично влошаващите се ситуации" в някои страни показаха значението на целенасочените мерки за подобряване на карантината и лечението, а те също така трябва да засилят комуникацията и сътрудничеството за по-добра координация на техните усилия.

Китайският президент Си Цзинпин каза на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш миналата седмица, че усилията на Китай да наложи контрол върху заразата са дали на света "ценно време" да формулира своите собствени отговори.

Съветът за сигурност на ООН отменя заседанията си заради коронавируса

Съветът за сигурност на ООН отменя заседанията си заради коронавируса

Съветът за сигурност "все още функционира", увери Китай

Китай и САЩ са във война на думи за пандемията, като много висши държавни служители на САЩ, включително президентът Доналд Тръмп, продължават да наричат новия коронавирус (COVID-19) "китайския вирус".

Висш китайски дипломат каза на американския държавен секретар Майк Помпео вчера, че опитите на американските политици да отричат усилията на Китай за ограничаване на коронавируса няма да успеят и могат да доведат до ответни мерки.

Заразените с новия коронавирус в Турция набъбват, в Китай - почти само от чужбина

Заразените с новия коронавирус в Турция набъбват, в Китай - почти само от чужбина

В рамките на Китай заразата практически е спряна