Китайски учени изпробваха ваксина срещу коронавирус върху маймуни, пише "Дейли телеграф".

Те са установили, че маймуните произвеждат антитела, които атакуват вируса и предотвратяват повторна инфекция. Заразените с новия вирус маймуни са придобили имунитет срещу заболяването.

Тръмп нарече Covid-19 китайския вирус, Пекин бесен

Тръмп нарече Covid-19 китайския вирус, Пекин бесен

През последните дни китайски официални медии и представители изразиха предположение, че коронавирусът е докаран в Ухан от американска лаборатория на Пентагона

След като първоначално заболели, маймуните произвели антитела, с които предотвратили повторно инфектиране, установили учените.

Изследването е публикувано от bioRxiv и е проведено от Peking Union Medical College.

Откритието хвърля светлина върху мистериозни случаи, при които пациенти са заболели повторно от вируса. Някои са били освободени след негативна проба за коронавирус, но по-късно отново са развили симптоми, дори са дали и положителна проба.

Заразените с новия коронавирус в Турция набъбват, в Китай - почти само от чужбина

Заразените с новия коронавирус в Турция набъбват, в Китай - почти само от чужбина

В рамките на Китай заразата практически е спряна

Вчера беше съобщено, че започват клинични тестове за ваксина срещу коронавирус в научния институт "Кайзер Перманент" в Сиатъл, САЩ. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 173 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 7000. Регистрирани са случаи в 152 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 182 000 случая и над 7100 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".