Космическият кораб "Союз МС-22", чийто радиатор беше повреден, ще се спусне на Земята в безпилотен режим. Това съобщи пред журналисти в сряда ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов след заседание на Държавната комисия, предава ТАСС.

Проведените проучвания и наблюдения показват, че радиаторът на "Союз МС-22" е бил повреден от микрометеорит.

"Вземайки предвид анализа на състоянието на кораба, топлинните изчисления и техническата документация, беше направен изводът, че космическият кораб "Союз МС-22" трябва да се спусне в безпилотен режим. В случай на особено критични ситуации на станцията, възможността за използването на кораба за спасяване на екипажа ще се определя с отделно решение на Държавната комисия", каза Борисов.

Той съобщи и решението на държавната комисия да удължи полета на космонавтите Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и астронавта от САЩ Франк Рубио.

"Полетът на космонавтите на "Роскосмос" Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и астронавта на НАСА Франсиско Рубио се удължава с връщане на Земята на космическия кораб "Союз МС-23", каза Борисов.

Според ръководителя на "Роскосмос" представителите на НАСА са се съгласили със заключенията на Съвета на главните конструктори, който се проведе във вторник, и са потвърдили готовността си да окажат необходимата помощ.

Той също така каза, че космическият кораб "Союз МС-23" ще бъде изстрелян към Международната космическа станция (МКС) на 20 февруари в безпилотен режим, за да върне екипажа.

"Държавната комисия реши да изстреля космическия кораб "Союз МС-23" на 20 февруари 2023 г. в безпилотен режим с доставка на товари до Международната космическа станция", каза ръководителят на Роскосмос.

Разхерметизирането на външната верига на радиатора на системата за термоконтрол на космическия кораб "Союз МС-22" стана на 15 декември 2022 г. "Охлаждащата течност от веригата беше загубена, веригата беше обявена за неработеща. За анализ на аварийната ситуация бързо беше създадена комисия. Проведени са били тестове на системата за управление на движението и навигацията на космическия кораб "Союз МС-22" и математическо моделиране на топлинните процеси по време на спускане от орбита", обясни ръководителят на "Роскосмос."

След повредата температурата в приборния отсек достигна плюс 40 градуса, а в дневната - плюс 30. Според "Роскосмос" промените в температурния режим не са критични и не се налага спешна евакуация на астронавтите.

Следващата седмица взимат решение за персонала на "Союз МС-22"

Следващата седмица взимат решение за персонала на "Союз МС-22"

Корабът получи технически проблеми през декември