Спасителната операция в мина "Пионер" в Амурска област, където бяха затрупани 13 миньори, е прекратена поради заплаха за живота на участващите в нея спасители и служители. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на АО "Покровски рудник".

Решението за спиране на спасителните работи беше взето от ръководителя на аварийната служба въз основа на препоръките на техническия съвет, който включва представители на три специализирани проектантски институти и организации, мина "Пионер", Министерството на извънредните ситуации на Русия и Военизираната минно-спасителна част.

Резултатите от сондажите показаха, че местата, където може да са били миньорите, са пълни с вода и скали. Според експертите е възможно да е настъпило повторно срутване на скалната маса и наводняване на подземни галерии, както и частично срутване на кариерата в обем над 200 хиляди кубически метра. Освен това остава заплахата от срутване на напоената с вода скална маса, която се натрупва в коритата на кариерата. Изпомпването й в момента е невъзможно поради опасност за живота на специалистите.

Въз основа на съобщението на компанията 13-те миньори се считат за загинали. Първият заместник-управляващ директор на мина "Пионер" Алексей Афанасиев вече изрази съболезнования на близките и приятелите на миньорите. Психолози от руското Министерство на извънредните ситуации им оказват психологическа помощ. Семействата на миньорите ще получат финансова помощ от предприятието в размер на годишната им заплата. Служителите на дружеството съдействат на правоохранителните и контролните органи при провеждане на разследване на причините и обстоятелствата на трагедията.

Ако е необходимо, мината ще помогне и на семействата да организират медицински грижи. При желание компанията ще плати обучението на децата на загиналите миньори във висши учебни заведения.

На 18 март стана срутване на скална маса в златната мина "Пионер". Под земята останаха 13 души, с които нямаше връзка. Извършен бе проучвателен сондаж, който не даде оптимистични резултати.

Пети ден продължава операцията по спасяването за затрупаните миньори в руската Амурска област

Пети ден продължава операцията по спасяването за затрупаните миньори в руската Амурска област

Миньорите са блокирани на дълбочина от около 125 метра