Ефективността на руската ваксина "Спутник V", според междинните резултати от изследванията, надвишавала 95% на 42-ия ден след приложението на първата доза от препарата, при условие че пациентът получи втората. Това се твърди в профила на ваксината в "Туитър" и съобщение, публикувано от Руския фонд за преки инвестиции.

"Според анализа ефективността на "Спутник V" на 28-ия ден след получаване на първата инжекция (7-ия ден след получаване на втората инжекция) е била 91,4%. Предварителни данни за доброволците на 42-ия ден след първата инжекция (еквивалентно 21 дни след втората инжекция), когато доброволците вече са формирали стабилен имунен отговор, показват ефективност на ваксината над 95%", се уверява в съобщението.

Москва нарече първата ваксина против коронавирус "Спутник V"

Москва нарече първата ваксина против коронавирус "Спутник V"

Името на новата ваксина е препратка към един от най-големите научни и технологични успехи

Както уточниха от Руския фонд за преки инвестиции, 40 хиляди доброволци сега участват в третата фаза на клиничните изпитвания в Русия, от които над 22 хиляди са получили първата инжекция, а над 19 хиляди са получили както първата, така и втората.

"Към 24 ноември, в хода на проучването на "Спутник V", не бяха открити неочаквани нежелани събития. Някои от ваксинираните имаха краткосрочни нежелани събития, като болка на мястото на инжектиране, грипоподобен синдром, включително повишена температура, слабост, умора, главоболие", отбелязват от фонда.

Руски учен в САЩ: Ваксината "Спутник V" е изпитана само върху 76 души

Руски учен в САЩ: Ваксината "Спутник V" е изпитана само върху 76 души

За сравнение - само при втората фаза AstraZeneca тества върху 1000 души...

Получените данни ще бъдат публикувани от изследователския екип, разработващ "Спутник V", в едно от водещите международни рецензирани медицински списания. В края на третата фаза на клиничните изпитвания на ваксината научният център "Гамалея" щял да осигури достъп до пълния отчет за изпитванията.

Трета фаза на клиничните изпитвания също е в ход в Беларус, Венецуела, Обединените арабски емирства и редица други страни, втора и трета - в Индия.

Интересното е, че Русия обяви още преди повече от три месеца, че е регистрирала ваксината "Спутник V" като работеща срещу COVID-19, но международните научни среди изразиха дълбок скепсис относно това, тъй като през август тя беше преминала само през първия етап на клиничните изпитвания, като ставаше въпрос само за няколко десетки души. 

Руската ваксина "Спутник V" e с 92% ефективност

Руската ваксина "Спутник V" e с 92% ефективност

Предварителните резултати са едва вторите

Междувременно руските власти обявиха, че ще започнат да доставят ваксината в чужбина през януари. Ваксината ще е безплатна за руските граждани, докато цената ѝ на международните пазари ще бъде около 20 долара.