Руският учен Константин Андреев, който работи в САЩ, коментира, че руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" е изпитана само върху 76 души общо в първите две фази, а самите данни от изпитанията, публикувани в "The Lancet" , будят съмнения.

Припомняме, ваксината беше регистрирана без да е извършена третата фаза от изпитанията.

"Първото, което ми се стори странно, след като прочетох статията в "The Lancet" за руската ваксина, бе, че пациентите, включени в изследването, са били само 76 - по 38 за всяка от двете фази. За сравнение - само за втората фаза на изследванията, правени от AstraZeneca заедно с Оксфордския университет, за които бе писано в същото издание, са били привлечени над 1000 участници. Освен това ме безпокои липсата на контролна група, получаваща плацебо, както и фактът, че в изследването не са били включени възрастни пациенти, които са най-застрашени от странични явления. На второ място стои въпросът дали е бил съблюдаван времевият интервал между първата и втората фаза на изследването, както и това защо резултатите са били публикувани без да се дочака края на 180-дневния срок на наблюденията, каквито уверения бяха дадени от учените, разработващи ваксината." - посочва ученият, цитиран от Дойче веле.

Наред с това посочените нива на имунните клетки се оказват съвсем еднакви при "девед от девет изследвани пациенти", което по думите на д-р Авдреев е толкова малко вероятно ,колкото при девет души, събрани в една стая, да има едно и също съотношение между дължината на пръстите на краката и количеството коса на главата.

"Да, нивото на различните типове Т-лимфоцити у девет пациенти от девет изследвани се оказва напълно идентично. По същия начин стоят и нещата с концентрацията на антителата. При това данните, които биха могли да хвърлят светлина върху този въпрос, за момента не са достъпни. А например статията за ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca е придружена от над сто страници допълнителни материали с изходни данни. Все пак не бива да се правят предварителни изводи, докато не се получат коментарите на авторите." - казва още той.

Д-р Константин Андреев е вирусолог и специалист по инфекциозните заболявания в медицинския център "Хауърд Хюз" в САЩ. Той е роден и израснал в Русия. Той е сред учените, подписали открито писмо,в което са изложени съмненията на експертите по отношение на методите на работа и достоверността на получените резултати за руската ваксина. Предстои писмото да бъде публикувано в "The Lancet".

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

"Nature" публикува отворено писмо...