Самолет Ту-154, принадлежащ на руското военно министерство, изчезна от радарите при излитане от Сочи, предаде агенция "Новости".

Той е изпълнявал полет за Латакия, Сирия.

Официални лица съобщиха, че на борда на руския самолет е имало 92 души. Повечето от пътниците са членове на ансамбъл "Александров". На борда били също 9 журналисти и 8 души екипаж.

Сред пътниците са били началникът на културния отдел към военното министерство Антон Губанков и популярната в Русия като филантроп Елизавета Глинка, позната като "Доктор Лиза".

По-късно стана ясно, че са намерени телата на четирима от загиналите.

Руският президент Владимир Путин е инструктирал премиера Дмитрий Медведев да формира и ръководи държавна комисия, която да разследва самолетната катастрофа в Сочи.

Междувременно руското министерство на труда съобщи, че семействата на жертвите ще получат средства от застраховките.

По-рано се съобщаваше за 91 души - 83-ма пасажери и 8-членен екипаж. Сред пътниците е имало военни, музиканти и представители на пресата.

Съобщава се, че самолетът е изчезнал 20 минути след излитането, над руската акватория на Черно море.

Предполага се, че той е паднал в района на Краснодарския край.
Седем кораба са започнали операция по издирването му.

Информационните агенции съобщават, че спасителният екип е открил отломки в Черно море.

Изключват версията за тероризъм при разбилия се руски Ту-154

Изключват версията за тероризъм при разбилия се руски Ту-154

Сред версиите са техническа неизправност и пилотска грешка

Говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков обясни, цитиран от Би Би Си, че самолетът е превозвал пътници за новогодишно представление за руските военни, разположени в Сирия. Било предвидено спектакълът да се проведе в руската военноавиобаза "Хмеймим" близо до Лакатия.

Самолетът е изчезнал, когато е маневрирал над руски териториални води, обясни източник от министерството на извънредните ситуации, цитиран от руските информационни агенции.

На борда на самолета са били членове на прочутия военен хор "Александров". 

ТАСС съобщава, че Министерство на отбраната на Русия е информирало, че отломки от Ту-154 са открити на 1,5 км от Сочи на 50-70 метра дълбочина. От министерството на извънредните ситуации съобщават, че на 5,5 км от бреговата линия е намерено мазно петно. На 1,5 км от брега има части от самолета, по-специално на колесника. В акваторията на Черно море са намерени лични вещи на пътниците.

По уточнени данни на борда на катастрофиралия самолет са се намирали 68 музиканти от ансамбъл "Александров" и 9 представители на медиите.

Съобщава се, че условията за летене са били благоприятни. 

Председателят на руския комитет по отбрана обяви, че предварителните данни показват, че самолетът е направил обратен завой над Черно море преди да изчезне от радара.

Руското издание Sputnik съобщава, цитирайки говорителя на военното министерство, че тяло е било намерено близо до крайбрежието на Сочи.

Самолетът е излетял от Москва и кацнал на летище "Адлер" в Сочи за презареждане.

Досега не са открити оцелели.

Започнало е разследване, за да се определи дали има някакви нарушения на правилата за безопасност на въздушния транспорт.

Президентът Владимир Путин изказа съболезнования на близките на жертвите.