Различни причини, включително техническа неизправност или пилотска грешка, може да стоят зад катастрофата на самолета Ту-154 на руското военно министерство. Версията за терористична атака обаче се изключва, заяви председателят на комисията по отбрана и сигурност в съвета на федерацията Виктор Озеров, цитиран от Sputnik news.

Припомняме, че самолетът с 92 души на борда се разби в Черно море малко, след като излетя от Сочи. На борда са били военни, музиканти от прочутия военен хор "Александров" и журналисти. Самолетът пътувал за Сирия, където музикантите щели да изнесат концерт по случаи новогодишните празници пред руските военни във военновъздушната база в Латакия.

Руски военен Ту-154 се разби на път за Сирия
Обновена

Руски военен Ту-154 се разби на път за Сирия

На борда е имало 92 души

"Напълно изключвам версията за терористична атака. Това е самолет на Министерството на отбраната, във въздушното пространство на Руската федерация. Не може да има такава версия", категоричен е Озеров.

Според него има две вероятни причини за трагедията - техническа неизправност или грешка на пилота. "Самолетът е направил обратен завой след излитане над морето, може да е поел грешна посока", отбеляза Виктор Озеров.

Междувременно Министерството на отбраната на Русия публикува списък на пътниците на разбилия се самолет. На борда е имало 92 души, включително 84 пътници и 8 души екипаж.

64 са музикантите от хор "Александров", включително и ръководителят им.

Следственият комитет на Русия е образувал наказателно производство във връзка с катастрофата. Местни медии, цитирайки представителката на комитета Светлана Петренко, съобщават, че военни следователи са иззели документи и разпитват хора, които са подготвили катастрофиралия Ту-154 за полета до Сирия.

"Взехме всеобхватни мерки, за да установил всички обстоятелства около инцидента. Преглеждат се документите преди полета, разпитват се служители, които са контролирали полета и техническият персонал, отговорен за финалния преглед и презареждането", обясни Петренко.

Според източници самолетът се е разбил на 7-мата минута от полета