Италиански съдия в четвъртък разпореди 59 души, включително бившият главен изпълнителен директор на компанията Atlantia Джовани Кастелучи, да бъдат съдени за срутването на мост в Генуа преди четири години, при което загинаха повече от 40 души, съобщиха съдебни източници пред Ройтерс. Процесът ще започне в Генуа на 7 юли, допълват източниците.

Автомобилният мост, управляван от автомагистралата Autostrade per l'Italia на Atlantia, се срути в пристанищния град на 14 август 2018 г., отнемайки живота на 43 души и разкривайки ужасното състояние на разпадащата се пътна инфраструктура на Италия.

Съдия Паола Фаджиони в края на предварителното изслушване при закрити врати, което започна миналия октомври в съда в Генуа, също прие споразумението, предложено от Autostrade и сестринската му компания SPEA за приключване на делото.

Autostrade предложи да плати един милион евро за уреждане и 26 милиона евро като компенсация на италианската държава за случая, докато SPEA предложи да плати 810 000 евро за уреждане.

Миналия юни италианските прокурори поискаха Autostrade, SPEA и 59 лица да бъдат изпратени на съд, но плащанията означават, че компаниите повече няма да участват.

В документ за констатациите от разследването, видян от Ройтерс, прокурорите са заключили миналата година, че срутването е предизвикано от скъсването на носещите кабели вътре в опората на деветия стълб на моста, които са били разяждани от силно корозивна атмосфера през над 51-та години от живота на моста.

Твърди се, че мениджърите на подразделенията на Atlantia - Autostrade и SPEA са избягвали адекватни проверки на състоянието на инфраструктурата и не са коригирали сериозни проблеми, които са започнали да се появяват само няколко години след пускането в експлоатация на моста през 1967 г., се казва в документа.

Според италианското законодателство фирмите могат да бъдат държани отговорни за действията на своите служители.

Мениджърите и Autostrade и SPEA отрекоха каквито и да било неправомерни действия във връзка със срутването на моста.

Започва реконструкцията на моста "Моранди" в Генуа

Започва реконструкцията на моста "Моранди" в Генуа

Той рухна през август 2018 г. и погуби 43 души