Самолет със 72-ма пътници и 9 души екипаж се е разбил край колумбийския град Меделин, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на управата на летището и колумбийски медии. 

В самолета е пътувал и отборът на бразилския футболен клуб "Шапекоензе", който играе в най-високото ниво на бразилския футбол.

По последна информация най-малко шестима души оцеляха след катастрофата, тъй като при разбиването на машината не е имало експлозия

Оцелели са трима футболисти, двама членове на екипажа и един журналист.

Сред оцелелите са защитникът на футболния клуб Алан Рушел, който е получил много сериозни наранявания, защитникът Елио Зампиер и резервният вратар Джаксън Фолман.

Съобщаваше се, че титулярният вратар Данило е оцелял. Но по-късно Данило почина в болницата. 

Имената на двамата членове на екипажа са Химена Суарес, която е стюардеса, и Ервин Тумири, който е по техническата част. Името на оцелелия журналист е Рафаел Валморбида.

На борда е имало и 21 журналисти.

Бразилският президент Мишел Темер обяви тридневен национален траур за загиналите. 

Чартърният самолет е излетял от град Санта Крус в Боливия, като там е бил кацнал временно. Иначе полетът е бил от бризилския град Сао Пауло за Меделин. 

Машината се е разбила в планински район край международното летище на Меделин малко преди полунощ местно време, което затруднява спасителните операции. Хеликоптер на военновъздушните сили е трябвало да се върне заради лошата видимост. 

Местните авиационни власти уточняват, че самолетът, който е за къси полети (под 3 часа), е на британската компания British Aerospace 146 и е бил експлоатиран от боливийската чартърна авиокомпания Lamia.

Самолетът е подал сигнал за извънредна ситуация към 22 часа местно време заради неизправност в електричеството, уточнява "Асошиейтед прес".  

Отбелязва се, че в района в последните часове времето е било лошо и е имало силна буря

"Франс прес" съобщава, цитирайки кмета на местно градче, че вероятно катастрофата е предизвикана от привършване на горивото

Футболистите е трябвало да играят утре в Меделин срещу местния "Атлетико Насионал" на финала на Купата на Южна Америка. Финалът е бил междувременно отменен. 

Кметът на Меделин Федерико Гутиерес определи катастрофата като "трагедия в огромни размери", но даде надежда, че е възможно да има оцелели.