Над 100 души загинаха, след като либийски самолет Аirbus A330, пристигащ от Йоханесбург, се разби на летището в Триполи в Либия. Това съобщи АФП, като се позова на източници от службата за сигурност на летището.

Инцидентът е станал рано сутринта (6ч. местно време), докато самолетът се приземявал.

След като първоначално беше обявено, че са загинали всички пътници и екипаж, стана ясно, че има един оцелял - осемгодишно дете от Холандия.

„Le monde" посочва, че детето е откарано в болница в Триполи.

Осемгодишно холандско момче е оцеляло при катастрофата със самолета А 330 на либийската авиокомпания "Ал Африкия".

Самолетът е бил на либийската компания "Ал Африкия". Става въпрос за полет 8U771, който е изпълнявал курс до Лондон.

Той е пристигал от Йоханесбург, Африка, и е трябвало да отпътува за лондонското летище "Гетуик" след спиране в Либия.

Според различните медии загиналите са 104 или 105. От официалното съобщение на компанията „Ал Африкия" става ясно, че жертвите на тежката катастрофа са 104.

За момента от компанията единствено потвърждават за тежкия инцидент, без да дават повече подробности за случилото се.

От сайта на "Ал Африкия" посочват, че засега не разполагат с данни какво е причинило катастрофата. Нашата информация е за загинали 93 пасажери и 11 души екипаж. Компетентните органи са започнали разследване, посочват от компанията.

БиБиСи допълва, че загиналите са от различни страни и националността им ще се изяснява впоследствие. Засега е ясно, че сред тях има британски граждани.

62 холандци е имало на борда на самолета, заяви говорител на авиокомпанията Ал-Африкия, която стопанисва машината, цитиран от Ройтерс.

Сред жертвите има още 13 либийци, един филипинец и един гражданин на Зимбабве. Списъкът обаче не е пълен.

Всички загинали от екипажа са либийци.

АП цитира либийския транспортен министър Мохамед Зидан, който заяви, че от самолета са извадени останките на 96 души, загинали в катастрофата. По думите му състоянието на оцелялото по чудо дете е стабилно.

Той отхвърли предположението, че причина за катастрофата е терористичен акт.

Засега е потвърдена смъртта на 61 холандски граждани.

Посолството на Холандия е изпратило свои представители на летището в Триполи, за да получат повече информация. По-рано премиерът на Холандия Ян Петер Белкененде посочи, че със сигурност на борда на катастрофиралия самолет са пътували няколко десетки холандци.

Служители на британското посолство също са пристигнали на летището.

Първите информации за причината за тежкия инцидент сочат към пилотска грешка

АФП цитира източник от либийските сили за сигурност, според когото самолетът се е взривил в момента на кацане.

Районът около летището е изцяло блокиран. Допускат се само екипи, които са ангажирани с разследването на тежкия инцидент, и официални лица.

Френските медии допълват, че следователи от Франция ще заминат за Триполи по-късно днес, за да участват в разследването на инцидента.

Световните агенции посочват, че метеорологичната обстановка през последните дни е била благоприятна за полети, небето е било ясно и без облаци.

"Ал Африкия" е започнала дейността си с пет самолета под наем. След това е подписала договор с "Еърбъс" на изложение в Париж през 2007 г. за купуването на 11 нови самолета. Основана е през 2001г., като първоначално е била изцяло притежавана и под контрола на либийската държава.

Впоследствие капиталът на компанията е разделен на акции, които са управлявани от Libya-Africa Investment Portfolio.

На 21 април „Ал Африкия" обяви, че полетите са възстановени след временното им  прекъсване, породено от облака вулканична пепел от Исландия.