Самолетът с четирима българи на борда, който се разби в Северна Македония, е паднал в труднодостъпна местност, предаде Нова телевизия.

Вече е известна и самоличността на загиналите ни сънародници при авиокататсрофата. Жертвите са 49-годишен мъж, неговата съпруга и двете им деца - на 14 и 18 години.

До момента това, което се е установило по бордните карти за самоличността на загиналите, е, че мъжът е бил бизнесмен, който се е занимавал с чистота, сметоизвозване и разделно изхвърляне на отпадъци, а жена му е работела като адвокат. Загиналият е имал лиценз за пилотиране, като вероятно той е бил издаден от българските власти.

От посолството ни в Македония обаче все още нямат официално потвърждение за самоличността на хората в самолета. Предстои тя да бъде изяснена окончателно.

Припомняме, инцидентът стана вчера следобед. Разбилият се самолет е тип "Чесна P-210". Първият сигнал за инцидента е получен на летището в Скопие. Пилотът е докладвал за изключително силна турбуленция и ниска облачност. Малко след това обаче сигналът се губи.

Към предполагаемото място в планината Якобица се отпавят два хеликоптера, които откриват останките на разбилия се самолет на 35 километра от Скопие в труднодостъпна местност.

В Скопие е сформиран щаб, който трябва да реши кога условията отново ще позволяват до мястото да се изпратят хеликоптери и да започне спасителната операция.

Самолет с четирима българи се разби в Северна Македония
Обновена

Самолет с четирима българи се разби в Северна Македония

Самолетът е изпълнявал полет от Охрид до София

Македонските власти са в контакт с българските си колеги. От българска страна е подготвен хеликоптер с готов екип на "Гранична полиция", който също може да се включи в операцията. Засега обаче македонските власти са отказали помощта на България.

Планината е висока 2 400м., а върхът, на който е станала авиокатастрофата, е известен като "пъпа на Македония" - най-високото място в Северна Македония.

По-късно днес се очаква и пресконференция на полицията в Скопие.

Директорът на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев обясни, че все още няма информация кога точно ще започне спасителната операция. По негови думи вчера в района са излитали самолети.

"Метеорологичните условия във всеки един момент могат да се променят. Всеки пилот сам решава по какъв маршрут да се движи. При възникване на някакъв проблем във въздуха, той сам преценява каква маневра да направи, за да го избегне", каза още Лешев.

Той увери, че ще се направи връзка и с немските власти, за да се установи летателната годност на самолета, тъй като самолетът не е с българска регистрация и няма данни за него.

Борисов готов да прати хеликоптер в Македония

Борисов готов да прати хеликоптер в Македония

За спасителната операция за разбилия се български самолет

Той не е в нашия регистър, ние не извършваме никакви технически експертизи, инспекции и т.н., обясни Лешев и допълни, че инспекциите се извършват там, където летателната машина е регистрирана. Самолетът е бил поддържан в Германия, там се е следяло за неговата изправност", заяви той.

От своя страна българският министър на вътрешните работи Младен Маринов потвърди, че акцията за достигане на мястото, където се разби самолетът, е започнала.

Той е в постоянен контакт с колегите от Македония. Според оценките няма шанс за оцелели.

В момента на мястото има дълбок сняг и затова вчера не е било възможно да започнат спасителната и издирвателната операция.

Маринов посочи, че все още българските власти нямат информация от Германия, където е регистриран самолетът.

На днешното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че от снощи България има готовност да изпрати хеликоптер за спасителната операция. Той поддържа и постоянен контакт с македонския премиер Зоран Заев по случая.