Взривовете в двата луксозни хотела в Джакарта са дело на двама атентатори-самоубийци, предаде АП, позовавайки се на индонезийската национална полиция.

Шефът на службите по сигурност ген. Бамбамг Хендарси Данури съобщава, че полицията издирва и други от групата, отговорна за атентатите.

В съдебна медицина опитват да идентифицират телата на атентаторите сред четиримата загинали с все още неустановена самоличност.

По последни данни на полицията 8 са загиналите (шест в Marriot и двама в Ritz-Carlton). 60 души са ранени, сред които 18 чужденци.

В Ritz Carlton на 19-20 юли е планирано да отседне отборът на Манчестър Юнайтед.

Жертва на атентата е и президентът на индонезийското звено на компанията PT Holcim, производител на цимент, който е новозеландец. Сред останалите загинали чужденци са двама австралийци и японец.

По-рано полицията в Джакарта е получила сведения, че няколко лица, заподозрени за извършването на атентатите, са били настанени в стая 1808 на 18 етаж в хотел Мариот.

Там са открити и неизбухнали експлозиви.

Европейският съюз в лицето на шведското председателство осъди атентатите и ги определи като брутални.

Външно: Не пътувайте до Индонезия.
                            Още...

Припомняме, в два хотела в индонезийската столица Джакарта тази нощ избухнаха две взривни устройства. Първият взрив е избухнал около 6.45 местно време в хотел Marriott, а следващият - две минути по-късно в съседния Ritz-Carlton.

В Ritz Carlton на 19-20 юли е планирано да отседне отборът на Манчестър Юнайтед.

Хотел Мариот в столицата на Индонезия беше обект на терористичен атентат през август 2003-та година. Тогава след взрив на кола-бомба загинаха 12 души. От тогава сигурността в хотела е засилена.

По-късно днес беше съобщено и за трето взривно устройство в търговски център в северната част на Джакарта. Бомбата е била заложена в автомобил, а двама души са загинали.