Сърбия е получила прогноза за времето от Русия, която е „значително по-различна” от местните и може да означава повече валежи и вода, отколкото през 2014 година.

Ръководителят на службата за извънредни ситуации в сръбското вътрешно министерство Предраг Марич обяви това, правейки препратка към катастрофалните наводнения в Сърбия от май 2014 година.

Марич допълни, цитиран от b92, че оперативното звено на сръбското правителство заседава постоянно. То ще определи кои са най-рисковите райони и ще изпрати хора там.

Според Предраг Марич ситуацията се следи 24 часа в денонощието.

„Това не е съобщение за паника, но ние не можем да поемаме никакви рискове. Ще направим най-доброто, за да защитим гражданите и да не позволим да се случи нищо. Подготвяме се за възможно най-лошия сценарий", заяви Марич.

Той допълни, че изготвената от Русия прогноза е значително по-лоша от тази, която сръбските експерти са изготвили. Тя прогнозира 80 до 100 литра дъжд на кв. метър. Ако толкова много дъжд падне в следващите три дни, това ще създаден огромни последствия, каза още Марич.

След като последните наводнения започнаха по-рано тази седмица, Марич описа ситуацията като стабилна. Водата се отдръпвала с различна скорост в различните райони.

Синоптик от Хидрометеорологичния институт смята, че няма причина за паника заради руската прогноза. По думите му експертите от института прогнозират между 10 и 30 литра дъжд на квадратен метър четвъртък и отново в петък - в източните, централните, южните и югоизточните райони в първия ден и в централните, западните и югозападните райони във втория ден.

Синоптикът обясни, че има стотици различни модели за прогнозиране на времето, но сръбският институт използвал тези, които са изпитани и тествани.

Сръбското правителство обяви извънредно положение заради природни бедствия в 15 общини. Причината са наводненията.

Стотици къщи са били наводнени и над 100 души евакуирани в наводнените райони.

С последиците от наводненията се борят и Албания, Косово, Босна и Херцеговина.