САЩ и Канада са загубили повече от една на четири птици - общо три милиарда - от 1970 г. насам, което е кулминацията, както го наричат учените, публикували ново проучване, на "широко разпространена екологична криза", пише "Гардиън".

Изследователите са наблюдавали 29 процента спад на популациите на птици сред различни групи и местообитания - от пойни птички като трупиали до мигриращи птици на далечни разстояния като лястовици и дворни птички като врабчета.

Небостъргачите убиват до 1 милиард птици на година в САЩ

Небостъргачите убиват до 1 милиард птици на година в САЩ

90 000-200 000 птици загиват при сблъсък в сгради в Ню Йорк

"Множество доказателства показват огромно намаляване на числеността на птиците", изтъква Кен Розенберг, водещият автор на проучването и старши учен в лабораторията по орнитология "Корнел" и Американската служба по опазване на птиците.

Съавторът Адам Смит от "Околна среда и климатични промени Канада" нарече констатациите "тревожен сигнал".

Загубите на птичите популации съответстват на загубите, които учените са установили сред насекомите и земноводните.

Изследването, публикувано в сп. Science, не е анализирало причината за срива на птичите популации. Но по целия свят се смята, че птиците измират повече и имат по-малък успех в размножаването, до голяма степен защото техните местообитания са увредени и унищожени от селското стопанство и урбанизацията.

Катастрофален мор на птички във Франция заради пестицидите

Катастрофален мор на птички във Франция заради пестицидите

"Положението е катастрофално"

Изследователите са изчислили упадъка на птиците, след като са събирали в продължение на 10 години информация за мигриращите птици от метеорологични радиолокационни станции и проучване на събирани 50 години данни на терен. Източниците включват Американския геофизически институт, Канадската служба за диви животни, преброяване на птиците и международното проучване на крайбрежните птици Manomet.

Птиците, които се хранят сред ливади и пасища, са били засегнати особено силно, с 53% намаление на популацията. Крайбрежните птици вече са били с ниска численост, а сега са загубили повече от една трета от популацията си. Наблюдението на нощното небе е установило, че обемът на пролетната миграция е спаднал с 14 на сто само през последното десетилетие.

Домашните котки, сблъсъците със стъкла и сгради, както и упадъка на насекомите, с които птиците се хранят - вероятно заради масовото използване на пестициди - също допринасят за намаляването на броя на птиците. А климатичните промени свързват тези проблеми чрез промяната на местообитанията на птиците.

Пойните птички у нас чезнат със застрашителни темпове

Пойните птички у нас чезнат със застрашителни темпове

Врабчетата са намалели с 46%

Не всички видове птици са в упадък. Грабливите и водните птици показват увеличаване на популациите си, вероятно заради фокусирани опити за опазването им, включително съгласно Закона за застрашените видове.

Съавторът Майкъл Пар, който е ръководител на Американската служба за опазване на птиците, подчерта, че за спасяването на птиците ще са необходими промени в политиката, забрани за вредни пестициди и средства за опазване на птиците.

"Всеки от нас може да промени положението с ежедневни действия, които заедно могат да спасят живота на милиони птици - действия като производството на по-безопасни прозорци за птиците, котките да бъдат държани на закрито и защита на местообитанията", допълни Пар.