САЩ са поели управлението на столицата на Хаити Порт-о-Пренс, откъдето преминава повечето хуманитарна помощ след земетресението поради нанесени щети на пристанището, предаде АФП.

"Поехме отговорността за въздушния диспечерски контрол. Имаме и хора, които помагат при товарно-разтоварителните дейности", съобщи говорителят на Държавния департамент Филип Кроули. Той уточни, че американските авиодиспечери са пристигнали в Хаити в нощта на сряда срещу четвъртък.

Масовото пристигане на спасителни екипи претовари вчера летището и въздушното пространство на Порт-о-Пренс, което доведе до забрана на полети в продължение на няколко часа.

"Добрата новина за летището в Порт-о-Пренс е, че то вече работи денонощно. Лошата новина е, че то е малко летище, с една-единствена писта и твърде малко свободно пространство", отбеляза Кроули.

В Париж президентът на Франция Никола Саркози предложи да се организира международна конференция за Хаити. В конференцията ще участват САЩ, Канада, Бразилия и други държави, които ще обсъдят как най-добре да помогнат на страната, пострадала от катастрофалното земетресение от 12 януари, което беше с магнитуд от 7-ма степен. Президентът уточни, че в идните седмици сам ще посети столицата на Хаити по време на обиколка, която ще го отведе и на Антилските острови и в Доминиканската република.

Същевременно ООН обяви, че от труса в Хаити са загинали 36 служители на световната организация. Около 200 служители на ООН се водят за изчезнали. Това е най-голямата подобна трагедия в дългогодишната история на международната организация, отбелязва АФП.