Член на съвет, който съветва върховния водач на Иран Али Хаменеи, е починал днес, след като се е заразил с новия коронавирус, съобщава иранското държавно радио, като това е първият високопоставен властник, който си отива от болестта, която засегна членове на държавното ръководство на Ислямската република.

Мохамед Мирмохамади, който е на 71 години, е починал в болница в Техеран.

43 души в Иран са починали от коронавирус, 593 са заразени

43 души в Иран са починали от коронавирус, 593 са заразени

9 души са загинали за последните 24 часа

Съветът, на който е бил член той, съветва върховния водач Али Хаменеи, както и урежда спорове между върховния водач и парламента.

Смъртта му се случи, след като други високопоставени фигури се заразиха с вируса в Иран, където е най-високата смъртност в света след Китай, откъдето тръгна заразата.

Сред заболелите в държавното ръководство на Иран е вицепрезидентът Масуме Ебтекар, по-известна като "Сестра Мария", англоговорящата говорителка на студентите, превзели посолството на САЩ в Техеран през 1979 г. и предизвикали 444-дневната заложническа криза, уточняват държавните медии.

МВнР съветва да не пътуваме до Иран заради коронавируса

МВнР съветва да не пътуваме до Иран заради коронавируса

Българите, блокирани на Тенерифе, вече могат да се приберат у нас

Болен е и Ирадж Харирчи, ръководител на иранска правителствена работна група за коронавируса, който се опита да омаловажи вируса преди да се разболее.

Иран съобщи за 1 501 потвърдени заразени с новия коронавирус, като починалите са 66 души. В целия Близък изток има над 1 150 заразени с новия коронавирус, по-голямата част от които са свързани с Иран.

Експертите се притесняват, че процентът на смъртните случаи от инфекцията в Иран, който е около 5,5%, е много по-висок от други страни, което предполага, че броят на инфекциите в Иран може да е много по-голям, отколкото показват настоящите данни.

Опитвайки се да ограничи заразата от новия коронавирус, днес Иран проведе пресконференция във външното министерство, излъчвана онлайн.

Говорителят на външното министерство Абас Мусави откри онлайн пресконференцията, посветена на заразата, като отхвърли предложението за помощ за Иран от американския държавен секретар Майк Помпео.

Иран отменя петъчни молитви заради коронавируса

Иран отменя петъчни молитви заради коронавируса

Иранският парламент спира работата поне за седмица