Иран отмени основните петъчни молитви в Техеран и 22 други града за първи път от десетилетия, за да ограничи разпространението на коронавирусa, съобщава БиБиСи.

Има ограничения за достъпа до големите шиитски мюсюлмански светилища в Кум, епицентъра на огнището и Мешхад. Училищата също ще затворят за три дни от събота, като здравният министър предупреди за "много трудна седмица". Длъжностните лица съобщават за 388 потвърдени случая на Covid-19 и 34 смъртни случая.

Повече от 900 града в Иран провеждат седмични молитви в петък, по време на които имамите, определени от върховния лидер, изнасят проповеди. Очакваше се хиляди хора да присъстват в 23-те провинциални столици, отменени по съвет на здравното министерство.

Министерството също така призовава за ограничаване на достъпа до светилището Хазрат Масуме в Кум и светилището на Имам Реза в Машхад, които и двете се посещават от милиони шиитски поклонници всяка година.

"Те не трябва да се събират на групи - просто се молете и си тръгвайте", коментира министърът на здравеопазването Саид Намаки и добави, че ще се предоставят дезинфекциращи гелове, здравна информация и маски за лице.

Ръководителят на програмата за извънредни ситуации на СЗО заяви в четвъртък, че очевидно високата смъртност в Иран показва, че огнището може да е по-широко разпространено. "Най-вероятният фактор е, че очевидно тази болест е дошла незабелязана в Иран, така че степента на заразяване може да бъде по-широка от тази, която виждаме", каза д-р Майкъл Раян пред репортери.

Иран има много висок клиничен капацитет за управление на тежко болни пациенти, така че не подозирам, че това има нещо общо с клиничните грижи", добави той. Мисията на СЗО трябва да пристигне в Иран в началото на следващата седмица, за да консултира местните служители.

Иранският меджлис (парламентът) също спира работа и изслушване следващата седмица заради коронавирус в страната, заяви в петък Мохамед Али Вакили, член на президиума на парламента.

"Президиумът реши да не провежда публично изслушване през следващата седмица заради заплахата от разпространението на коронавирус". Според депутата, "разглеждането на бюджета ще бъде отложено, вероятно за една седмица".

Помпео: САЩ предлага помощ на Иран за коронавируса

Помпео: САЩ предлага помощ на Иран за коронавируса

САЩ работят и за мир в Идлиб, а НАТО подкрепя Турция във въздушното й пространство