Вашингтон предлага на иранските власти помощ в борбата с коронавируса. Това заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео по време на изслушване в Комитета по външни работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в петък, съобщава ТАСС.

"Ние направихме предложение на Ислямска република Иран. Разяснихме на други страни в региона, че хуманитарната помощ за противодействие на коронавируса в Иран е това, което САЩ подкрепят изцяло. Ще продължим да подкрепяме това във всички страни", обясни той.

"Ще използваме нашите дипломатически възможности за предоставяне на техническа и медицинска помощ, когато това е възможно", добави Помпео.

Вицепрезидентът на Иран с коронавирус

Вицепрезидентът на Иран с коронавирус

Ебтекар е известна с ролята си на говорител по време на кризата със заложниците в американското посолство

Съединените щати работят за постигане на прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб, но все още не са постигнали напредък по този въпрос, коментира Помпео.

"Мисията поставена пред нас е дипломатическа: да убедим страните в конфликта да прекратят огъня."

"Имаме резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, предназначена да намери политическо решение на конфликта, към която за съжаление, сирийският режим не се придържа и иранците няма да се придържат. Не успяхме да постигнем напредък там", заяви ръководителят на външното министерство на САЩ.

САЩ: Турция да се откаже от руските С-400 заради Идлиб

САЩ: Турция да се откаже от руските С-400 заради Идлиб

Натиск от Белия дом над Анкара

В същото време, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира на брифинг след спешно заседание на Северноатлантическия съвет, по искане на Турция за Идлиб, че Алиансът ще продължи да подкрепя Турция, включително в областта на противовъздушната отбрана.

Столтенберг не обяви нови мерки за подкрепа в контекста на ситуацията в Идлиб и военните загуби, които Турция претърпява там, участвайки във военните действия на страната на сирийските антиправителствени сили.

"НАТО вече предоставя значителна подкрепа на Турция, използвайки широк спектър от мерки. Алиансът ще продължи да подкрепя Турция, включително в областта на противовъздушната отбрана, която помага да се защити въздушното пространство на Турция от ракетни атаки от Сирия".

Столтенберг обещава, че НАТО "ще продължи да следи отблизо ситуацията на югоизточната граница на алианса", като подчертава, че Турция е "ценен съюзник на НАТО".

Отговаряйки на въпроса на турски журналист, "може ли Турция да разчита на нови конкретни мерки за подкрепа от НАТО в резултат на нападения над нейните военни", Столтенберг отговори: "НАТО предоставя значителна политическа и практическа подкрепа на Турция и ние постоянно  какво още можем да направим.

"Самото заседание днес е израз на подкрепата на НАТО за Турция", обясни Столтенебрг.

Русия праща кораби с крилати ракети край Сирия
Обновена

Русия праща кораби с крилати ракети край Сирия

Два F-16 излетяха от "Инджирлик", а ЕС иска деескалация, но ще защитава сигурността си