Повече от 500 000 души са напуснали домовете си в североизточния индийски щат Асам, за да се спасят от тежки наводнения, предизвикани от пред-мусонни дъждове, които засегнаха подножието на Хималаите и причиниха смъртта на седем души, съобщиха властите в сряда, като предупредиха, че ситуацията може да се влоши, предава Ройтерс.

Една от най-големите реки в света, Брахмапутра, която тече в Индия и Бангладеш от Тибет, излезе от бреговете си в Асам през последните три дни, наводнявайки повече от 1500 села.

Проливните дъждове засегнаха по-голямата част от щата, а прогнозите предвиждат те да продължат.

"Повече от 500 000 души са засегнати, като ситуацията с наводненията става критична с всеки час", каза министърът на водните ресурси на Асам Пиджуш Хазарика пред Ройтерс, добавяйки, че седем души са се удавиха при отделни инциденти през последните три дни.

Войниците на индийската армия са спасили повече от 2000 души, хванати в капан в окръг Ходжай, а спасителните усилия продължават, каза министърът на здравеопазването на щата Кешаб Маханта.

Очаква се нивото на водата в Брахмапутра да се повиши още, предупредиха националните власти.

"Ситуацията остава изключително тежка, като железопътни и автомобилни връзки са прекъснати поради наводнения и свлачища", съобщиха щатските власти

Много други райони на Индия, особено около столицата Ню Делхи, са обхванати от незапомнена гореща вълна.

12 души загинаха при инцидент в солна фабрика в Индия

12 души загинаха при инцидент в солна фабрика в Индия

3-метрова стена се срути и затрупа работниците