Американският щат Калифорния се подготвя за по-бурно време с дъжд, обхващащ северната част на щата и района на залива на Сан Франциско, предшестващ поредица от мощни идващи тихоокеански бури и повишаване на потенциала за наводнения на пътища, покачване на реки и кални свлачища върху почви, които вече са наситени след дни на дъжд, съобщи АП.

Националната метеорологична служба предупреди за очаквани проблеми през следващата седмица, като проливен дъжд и обилен снеговалеж. Атмосферните речни бури са дълги струи влага, простиращи се в Тихия океан и способни да изхвърлят зашеметяващи количества дъжд и сняг.

Буря взе жертви и прекъсна тока в Калифорния

Буря взе жертви и прекъсна тока в Калифорния

Евакуираха опасни зони и предупредиха за исторически бедствия

Офисът на агенцията в Сакраменто съобщи в "Туитър" рано в неделя, че в части от Долината на Сакраменто бушуват силни ветрове с пориви до 100 км/ч.

Повече от 300 000 клиенти са с прекъснато електричеството в и около столицата на щата.

Има данни за най-малко шест смъртни случая.

Първата от по-тежките бури трябва да връхлети в понеделник и метеорологичната служба издаде предупреждение за наводнения за голяма част от Северна и Централна Калифорния с 15 до 30 сантиметра дъжд, очакван до сряда в района на Сакраменто подножие.

В района на Лос Анджелис се прогнозира слаб дъжд за уикенда с бурни условия, които се очаква да се върнат в понеделник с потенциал за до 20 сантиметра дъжд в подножието. Силен прибой се очаква до вторник, с големи вълни на плажовете със западно изложение, каза Националната метеорологична служба.

От 26 декември в Сан Франциско са паднали повече от 25 сантиметра дъжд, а в популярна ски зона в Източна Сиера почти 3 метра сняг, съобщи Националната метеорологична служба.

Тихоокеанска буря остави десетки хиляди без ток в Калифорния

Тихоокеанска буря остави десетки хиляди без ток в Калифорния

Лошото време донесе ветрове, поройни дъждове и силни снеговалежи

Бурите няма да са достатъчни, за да сложат официално край на продължаващата суша в Калифорния, но помогнаха.

Щатският климатолог Майкъл Андерсън каза на брифинг за новини късно в събота, че служителите наблюдават отблизо идващата буря в понеделник и друга след нея и държат под око три други системи по-далеч в Тихия океан.