Буря, връхлетяла щата Калифорния, взе жертви и остави на тъмно стотици хиляди, съобщи АП. Има данни за най-малко четирима загинали. 

Властите в щата наредиха и евакуации във високорискова крайбрежна зона, където кални свлачища убиха 23 души през 2018 г.

Прекъснато е електрозахранването на повече от 100 000 души.

Съобщава се за наводнения. 

Ветрове с пориви до 85 м/с наложиха отмяната на повече от 70 полета на международното летище в Сан Франциско и събориха дървета и електропроводи.

Очаква се бурята да излее до 152,4 милиметра дъжд в части от района на залива на Сан Франциско, където по-голямата част от региона остана с предупреждения за наводнения до късно в четвъртък вечерта. В Южна Калифорния бурята достигна пик на интензивност през нощта до рано сутринта в четвъртък, като в окръзите Санта Барбара и Вентура вероятно ще има най-много дъжд, казаха синоптиците.

 Службата за спешни случаи на губернатора на Калифорния предупреди, че положението е най-тежкото за щата в последните 5 години.

Повече от 60 жертви взе лошото време в САЩ

Повече от 60 жертви взе лошото време в САЩ

Исторически ниски температури и снеговалежи отбелязаха в страната

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение. 

Кметът на Сан Франциско Лондон Брийд каза на пресконференция, че градът се готви за война. Екипите почистиха запушени дренажи, опитаха се да преместят бездомните хора в приюти и раздадоха спешни консумативи на онези, които отказаха да отидат.

Градът е раздал толкова много чували с пясък на жителите, че доставките временно свършиха.

Бурите и дъждовете обаче няма да бъдат достатъчни, за да сложат официално край на продължаващата тежка суша в щата, която вече навлиза в четвъртата си година.

В същото време щати като Минесота и Уисконсин се борят със студа, който взе жертви. 

Припомняме, че това е поредното бедствие, което разтърсва страната за последните месеци. 

През декември, екстремно ниски зимни температури и обилен снеговалеж взеха много жертви, като доведоха отделни щати и до транспортен хаос. 

Снежната буря на века скова САЩ

Снежната буря на века скова САЩ

Президентът Джо Байдън отпусна федерална помощ

Експерти също обявиха тогава, че бедствията са исторически.