В понеделник аварийните екипи в Ню Йорк се опитваха да спасят блокирани жители от така наречената "снежна буря на века" - безмилостна буря, която причини смъртта на най-малко 25 души в щата и предизвика хаос в пътуванията по Коледа в САЩ, обобщи АП.

В някои части на североизточната част на САЩ продължават да преобладават снежни бури - упорити остатъци от масивно разразилата се екстремна буря, която обхвана страната за няколко дни, причинявайки широко разпространени прекъсвания на електрозахранването, забавяния при пътуване и най-малко 47 смъртни случая в девет щата.

В щата Ню Йорк властите описват свирепи условия, особено в Бъфало, с продължили часове на снежни навявания, тела, открити в автомобили и под снежни преспи, и служители на спешна помощ, които обикалят от кола на кола в търсене на още шофьори - живи или мъртви.

Близо 2500 полета в САЩ бяха отменени

Близо 2500 полета в САЩ бяха отменени

Причината е снежната буря

Перфектната буря от силни снежни виелици, виещ вятър и минусови температури наложи отмяната на повече от 15 000 полета в САЩ през последните дни, включително поне 2600 в понеделник, според сайта за проследяване Flightaware.com.

Бъфало - град в окръг Ери, който не е чужд на лошото зимно време - е епицентърът на кризата, затрупан от огромно количество сняг.

"Със сигурност това е снежната буря на века", заяви пред репортери губернаторът Кати Хочул, като добави, че е "твърде рано да се каже, че всичко е приключило".

Хочул заяви, че някои градове в западната част на Ню Йорк са били затрупани с "30 до 40 инча (0,75 до 1 метър) сняг през нощта".

По-късно в понеделник Хочул разговаря с президента Джо Байдън, който предложи "пълната сила на федералното правителство" в подкрепа на щата Ню Йорк и заяви, че той и първата дама Джил Байдън се молят за онези, които са загубили свои близки в бурята, се казва в изявление на Белия дом.

Студът в САЩ взема още жертви

Студът в САЩ взема още жертви

Най-сложно е положението в Бъфало

Националната метеорологична служба прогнозира още до 14 сантиметра в понеделник в допълнение към няколкото метра, които вече затрупаха града със сняг, а властите се борят да възстановят работата на службите за спешна помощ.

Изпълнителният секретар на окръг Ери Марк Полонкарц заяви на брифинг за пресата, че е "съкрушен", когато съобщи, че броят на смъртните случаи, свързани с виелицата, е нараснал на 25 в целия окръг.

Полонкарц заяви, че броят на жертвите в Ери вероятно ще надхвърли този на прословутата снежна буря в Бъфало през 1977 г., когато загинаха близо 30 души.

"Очакваме да има още смъртни случаи в резултат на продължаващата буря, добави той.