Шестима души са починали по време на изпитванията на ваксината, разработена съвместно от американската фармацевтична компания Pfizer и германската биотехнологична фирма BioNTech. Това се посочва в документ, публикуван на сайта на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ.

"Имаше шест смъртни случая през отчетния период (два смъртни случая във ваксинираната група, четири - в плацебо групата)", се посочва в документ, изготвен за заседание на FDA, което е насрочено за четвъртък.

В САЩ с предварително одобрение на ваксината на Pfizer/BioNtech
Обновена

В САЩ с предварително одобрение на ваксината на Pfizer/BioNtech

Американската агенция се очаква да вземе окончателно решение за ваксината до дни

Отбелязва се, че в групата, получила ваксината, един участник с атеросклероза и затлъстяване е починал три дни след първата доза от препарата, а друг участник е претърпял сърдечен арест 60 дни след прилагането на втората доза и три дни по-късно е регистрирана смъртта му.

В групата на плацебо двама души са починали от инсулт и инфаркт, като причината за смъртта на още двама участници не е установена. Половината от починалите във всички групи са били над 55-годишна възраст.

FDA насрочи заседание за 10 декември по въпроса за одобряването на ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech. Фирмите подадоха съответното заявление в администрацията на 20 ноември. По-рано беше съобщено, че американските власти очакват да започнат да ваксинират жителите на страната срещу коронавируса на 11 или 12 декември.

90-годишна британка е първата в света, ваксинирана срещу COVID-19 с Pfizer/BioNTech

90-годишна британка е първата в света, ваксинирана срещу COVID-19 с Pfizer/BioNTech

Днес Великобритания започва най-мащабната имунизационна програма