От Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ обявиха, че предоставените от Pfizer данни за кандидата за ваксина срещу коронавируса отговарят на условията за издаване на разрешение за спешно използване, информира "Ройтерс".

Pfizer намали обема на планираните доставки

Pfizer намали обема на планираните доставки

Компанията очаква да произведе над милиард дози от ваксината си през 2021 година

Коментарите са направени в документи, които са публикувани преди ключовата среща на експерти в четвъртък, които ще решат дали да се разреши употребата на разработената с германския партньор BioNTech ваксина.

Американската агенция се очаква да вземе окончателно решение за ваксината до дни или няколко седмици.

Това е първият по-подробен преглед на безопасността и ефективността на ваксината от Агенцията за контрол на храните и лекарствата.

BioNTech/Pfizer поискаха от Европа да одобри ваксината им срещу коронавируса

BioNTech/Pfizer поискаха от Европа да одобри ваксината им срещу коронавируса

Има вероятност първите ваксини да бъдат поставени на Стария континент още този месец

Според агенцията ваксината изглежда осигурява някаква защита след първата доза - ефективност от 52% преди втората доза. Ваксината осигурява силна защита в рамките на 10 дни след първата доза.

Анализът на резултатите от мащабно клинично изпитание показва, че ваксината е с 95% ефективност срещу коронавируса и не предизвиква сериозни странични реакции след поставяне на две дози през три седмици.

Новият анализ показва, че защитата се включва много по-рано. Освен това ваксината работи добре що се отнася до раса, телосложение и възраст.

Хора, които преди са се заразили с коронавирус, могат да извлекат полза от ваксината. Агенцията за контрол на храните и лекарствата обаче няма достатъчно данни към момента да достигне до заключение за безопасността на ваксината при деца под 16-годишна възраст, при бременни и хора, които имат проблеми с имунната система.

По време на изпитанията на ваксината един участник със затлъстяване и атеросклероза е починал три дни след поставяне на ваксината.

Днес Великобритания стана първата държава, която започна да поставя ваксината на Pfizer/BioNtech.