Германската биотехнологична компания BioNTech и американският им партньор Pfizer обявиха, че са подали документи за получаване на разрешение от регулатора на ЕС за прилагане на ваксината им срещу коронавируса, информира АФП.

Има вероятност първите ваксини да бъдат поставени на Стария континент още този месец.

Pfizer иска да регистрира ваксината си в Бразилия

Pfizer иска да регистрира ваксината си в Бразилия

Одобрението на китайската Coronavac не се очаква преди 21 декември

Двете компании съобщиха, че вчера са внесли документите в Европейската агенция по лекарствата с молба да бъде разрешено използването на ваксината им срещу коронавируса.

Анализът на резултатите от мащабно клинично изпитание показва, че ваксината е с 95% ефективност срещу коронавируса и не предизвиква сериозни странични реакции.

Ако получи одобрението на базираната в Амстердам агенция, ваксината потенциално може да бъде използвана в Европа преди края на 2020 г., се казва в съобщение на двете компании.

Лондон одобрява ваксината на Pfizer до дни

Лондон одобрява ваксината на Pfizer до дни

Може би още тази седмица ще бъде дадено разрешение

Pfizer и BioNTech вече поискаха разрешение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. Ако американският регулатор даде зелена светлина, американците ще започнат да се ваксинират от средата на декември.

Британски регулатори също проверяват ваксината на BioNTech/Pfizer.

В понеделник американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че е поискала разрешение в САЩ и Европа за прилагане на ваксината си.

Русия обещава "Спутник V" да е много по-евтина от ваксините на Pfizer и Moderna

Русия обещава "Спутник V" да е много по-евтина от ваксините на Pfizer и Moderna

Цената й ще бъде обявена следващата седмица

Ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech се основават на нова технология, която използва mRNA за доставяне на генетичен материал на тялото, за да накара човешките клетки да създадат протеин от вируса. Това тренира имунната система да бъде готова за атака, ако се изправи срещу новия коронавирус.

Но ваксината на Moderna може да се съхранява дългосрочно в хладилник при температура от -20 градуса по Целзий, докато ваксината на Pfizer/BioNTech изисква температура от -70 градуса по Целзий.

Pfizer поиска разрешение от САЩ за спешна употреба на ваксина срещу коронавируса

Pfizer поиска разрешение от САЩ за спешна употреба на ваксина срещу коронавируса

С това се поставя начало на процес

Двете ваксини са разработени с безпрецедентна скорост като част от безпрецедентни усилия за справяне с пандемията, при която има 62 милиона заразени по света и повече от 1,4 милиона починали.

От Pfizer и BioNTech обявиха, че очакват да произведат 50 милиона дози тази година и до 1,3 милиарда дози до края на 2021 г.

Вчера бе съобщено, че България ще получи около Нова година 125 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Междувременно от Европейската агенция по лекарствата съобщиха, че ако експертите им получат достатъчно информация от Pfizer и Moderna за кандидатите им за ваксини, агенцията ще завърши прегледа съответно до 29 декември и 12 януари.