Обединеното кралство може да одобри до дни ваксина срещу COVID-19. Регулаторите в Обединеното кралство биха могли да дадат разрешение още тази седмица за ваксината на Pfizer и BioNTech, предаде Telegraph.

Правителствени източници са съобщили, че служителите ще започнат официална оценка на ваксината и че на Националната здравна служба е казано да бъде готова да я прилага до 1 декември.

Великобритания официално поиска от своя медицински регулатор, MHRA, миналата седмица да оцени годността на ваксината Pfizer-BioNTech.

ЕК купува 300 млн. дози ваксина от Pfizer

ЕК купува 300 млн. дози ваксина от Pfizer

27-те страни членки могат да закупят 200 милиона дози и с опция за още 100 милиона

Той е поръчал 40 милиона дози и очаква да има 10 милиона дози, достатъчни да защитят 5 милиона души, до края на годината, ако регулаторите го одобрят.

Търсят се до 30 000 доброволци в Англия и Уелс.

В САЩ Pfizer потърси спешно одобрение от правителството за своята ваксина, която според компанията показва 94,5% ефикасност при клинични изпитвания.

Биотехнологичната компания Moderna също вероятно ще поиска скоро разрешение за своята ваксина, която според компанията е около 95% ефективна.

Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 95% ефективност, искат разрешение за употреба
Обновена

Ваксината на Pfizer/BioNTech показа 95% ефективност, искат разрешение за употреба

До няколко дни Pfizer ще внесе документи в Агенцията за контрол на храните и лекарствата

Припомняме, че в началото на ноември стана ясно, че Европейската комисия обяви, че е сключила споразумение с Pfizer и BioNTech за доставка на 300 милиона дози ваксина срещу коронавируса.