Губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че в щата са регистрирани още 5 466 заразени с новия коронавирус в сравнение с вчера, съобщават американските медии.

Така общият брой на заразените в най-засегнатия щат в САЩ вече е 30 811 души.

Бум на коронавируса в Токио - епицентъра на заразата в Япония

Бум на коронавируса в Токио - епицентъра на заразата в Япония

Губернаторът на Токио Юрико Койке призова да не се излиза

Само в най-големия американски град Ню Йорк пък са потвърдени 2 952 новозаразени, като общият им брой достигна 17 856 души.

Скоростта на предаване на вируса в Ню Йорк е много по-бърза, отколкото другаде, подчерта още губернаторът.

В целите САЩ заразените с коронавируса към момента са 55 243, като от тях починалите са 802 души.

Куомо отбеляза, че щатът Ню Йорк е засегнат десет пъти по-тежко от следващия най-тежко засегнат щат, а именно - Ню Джърси. По думите му положението в Ню Йорк е 15 пъти по-лошо в сравнение с това в Калифорния.

Коронавирус: Путин затваря Русия за една седмица

Коронавирус: Путин затваря Русия за една седмица

Отложи референдума за оставането му на власт до 2036 г.

Според губернатора "нашата близост ни прави уязвими". Той допълни обаче, че "но нашата близост също така ни прави специални... близостта ни е тази, която ни прави човешките същества, които сме".

Куомо предупреди, че е възможно градът да се нуждае от 140 000 легла, докато в момента разполага с 53 000 легла. Ню Йорк също така ще се нуждае от 30 000 обдишващи апарата.

Също така той обяви, че градът ще започне да затваря улици за автомобилния трафик и ще забрани контактните спортове в градските паркове, за да помогне в борбата с коронавируса.

Губернаторът допълни, че повече от 6 000 специалисти по психично здраве са се регистрирали да работят безплатно по време на кризата с коронавируса.

Изследователи вече предупредиха, че първата вълна от пандемията COVID-19 е предизвикала криза по отношение на психичното здраве.