В доклад с надпис "вътрешен документ, секретно", местните здравни власти в китайската провинция Хубей, където вирусът беше открит за първи път, изброяват общо 5918 новооткрити случаи на 10 февруари. Това е повече от два пъти повече от официалния публичен брой на потвърдените случай, се казва в репортаж на Си Ен Ен.

Китай с 11 нови случая, без починали

Китай с 11 нови случая, без починали

Всички новозаразени не са местни

От медията уточняват, че по това време тази по-голяма цифра никога не е била напълно разкрита, тъй като счетоводната система на Китай, в суматохата в ранните седмици на пандемията, омаловажава тежестта на огнището.

Си Ен Ен се обърнала към китайското министерство на външните работи и националната здравна комисия, както и здравната комисия на Хубей за коментар по разкритията, но Си Ен Ен не получила отговор.

Коронавирусът май се завръща в Китай

Коронавирусът май се завръща в Китай

Нови случаи на заразени

Взети заедно, документите от 117 страници представляват най-значителното изтичане от вътрешността на Китай от началото на пандемията и осигуряват първия ясен поглед към това, което китайските власти са знаели тогава, но не са го обявили.

Китайското правителство категорично отхвърля обвиненията на САЩ и други западни правителства, че умишлено укрива информация, свързана с вируса.

Документите, които обхващат непълен период между октомври 2019 г. и април тази година, разкриват това, което изглежда е негъвкава система на здравеопазване, ограничена от бюрокрация отгоре надолу и твърди процедури, които не са добре подготвени за справяне с възникващата криза.

СЗО: Скоро изпращаме експерти в Китай за установяване произхода на Covid-19

СЗО: Скоро изпращаме експерти в Китай за установяване произхода на Covid-19

От месеци Световната здравна организация работи по изпращането на екип

В няколко критични момента в ранната фаза на пандемията документите показват доказателства за явни грешки и сочат модел на институционални провали.

Един от най-поразителните данни се отнася до бавността, с която са диагностицирани местните пациенти с Covid-19.

Дори когато властите в Хубей представиха на обществеността начина, по който се справят с първоначалното огнище, като ефективно и прозрачно, документите показват, че местните здравни служители разчитат на недостатъчни механизми за тестване и докладване.

Здравните експерти заявиха пред Си Ен Ен, че документите разкриват защо е важно това, което Китай е знаел в първите месеци.

На 1 декември, се навършва една година, откакто първият известен пациент със симптоми на заболяването е регистриран в столицата на провинция Хубей - Ухан.

Китай тества милиони хора в три града заради няколко случая на коронавирус

Китай тества милиони хора в три града заради няколко случая на коронавирус

Мащабните ограничения са наложени в Тиендзин, Шанхай и Манджурия

По същото време, за което се смята, че вирусът се е появил за първи път, документите показват, че се разгръща друга здравна криза.

Хубей е обхванат от значително огнище на грип. Документите показват, че случаите са се увеличили до 20 пъти над нивото от предходната година, поставяйки здравната система под допълнителен стрес.

"Епидемията от грип", както отбелязват служителите в документа, не само е присъствала в Ухан през декември, но е била най-голяма и в съседни градове.

Остава неясно какво въздействие или връзка е оказал грипният пик върху огнището на Covid-19.

И макар в документите да няма предположение, че двете паралелни кризи са свързани, информацията относно мащаба на грипния скок на Хубей все още не е публикувана.

Първоначално властите обвиниха местния животински пазар в Ухан за източник на огнището на пандемията, отбелязват от Си Ен Ен. 

Системата за тестване на местното население също показва слабости и неточности, става ясно от документите.

Наложиха пълна блокада на град в Китай заради два случая на COVID-19

Наложиха пълна блокада на град в Китай заради два случая на COVID-19

Страната предприема драстични мерки срещу заразата

Липсата на подготвеност в местните медицински кадри също е отразена. Докладът описва Хубей като недофинансиран, с липсата на подходящо оборудване за тестване и с немотивиран персонал, който често се чувства игнориран в огромната китайска бюрокрация.