Мощен взрив e чут в центъра на Донецк, съобщава РИА Новости.

Експлозията е станала само на "няколко десетки метра" от сградата на правителството.

Местен служител разказа пред руската информационна агенция, че е бил взривен автомобил на паркинг близо до сградата.

Предупредителни сирени звучат в столицата от бунтовниците в Източна Украйна

Предупредителни сирени звучат в столицата от бунтовниците в Източна Украйна

В Луганск обвиняват украинските военни за обстрел на села с артилерия и картечници

Масовата евакуация на цивилни от отцепилия се регион започна само минути преди експлозията.

Както уточни представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня в своя Telegram канал, "около 19:00 часа (съвпада с московско време) е взривен автомобил на паркинга до сградата на правителството". Експлозията, както уточнява офисът, "чу целия град". На място е отишъл служител на Министерството на извънредните ситуации, съобщава ТАСС.

Съобщението съдържа призив към гражданите "да запазят спокойствие, да бъдат бдителни, а също и да изключат максимално движението из града".

Според Донецката информационна агенция, позовавайки се на източник, взривената кола е на шефа на Народната милиция Денис Синенков.

През последните няколко дни самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, от една страна, и украинското правителство - от друга, се обвиняваха взаимно във военни действия, които нарушават споразуменията за прекратяване на огъня между тях.

Ситуацията в Донбас, за съжаление, отива към война. Това заяви ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин. Руските агенции цитират негово изказване по телевизия Русия 24.

Във всеки един момент просто може да започне пълномащабно настъпление. "Ситуацията е крайно критична. Участъци са разминирани, а техниката е приведена в готовност, така че всеки един момент да може да премине към марш (настъпление, бел.ред)"

По-рано той съобщи, че заради заплахата от настъпление от страна на Украйна започва масова евакуация на руското население в Ростовска област. Подобно изявление направи и ръководителят на другата народна република - Луганска.