Силни предупредителни сирени прозвучаха в центъра на източноукраинския град Донецк в петък, след като подкрепян от Русия сепаратистки лидер в отцепилия се регион обяви евакуация на жителите, каза свидетел на "Ройтерс".

Отделно, ръководителят на самообявилата се Луганска народна република, вторият контролиран от сепаратистите регион в Източна Украйна, също обяви евакуация на жителите.

Хората ще започнат да бъдат извозвани с автобуси от самопровъзгласилата се Донецка народна република в петък от 20 часа местно време, съобщи агенция "Интерфакс", цитирайки източник.

ЛНР твърди, че украинските военни са обстрелвали с артилерия и картечници селата Калиновка и Санжаровка в Луганската народна република. 

В 16:30 ч. киевските сили за сигурност стреляха по Калиновка от тежка картечница, а в 17:15 откриха огън от 122 мм артилерия в посока Санжаровка, като изстреляха 13 снаряда. "Информацията за жертвите и щетите се уточнява", се казва в съобщението.

По-рано представителствата на ДНР и ЛНР съобщиха, че украинските военни са изстреляли над 400 боеприпаса в републиките на Донбас от петък сутринта.

Властите на Луганската народна република (ЛНР) обявиха спиране на учебния процес в учебните заведения до нормализиране на ситуацията поради утежнената заплаха от възобновяване на военните действия в Донбас.

Всички домове за сираци и интернати ще бъдат евакуирани в Русия, каза ръководителят на Министерството на образованието на републиката.

Проруските сепаратисти евакуират цивилните от Източна Украйна

Проруските сепаратисти евакуират цивилните от Източна Украйна

Донецк обвинява Киев, че се готви за нападение