Проруските сепаратисти в Източна Украйна планират да евакуират в Русия жителите на отцепилия се регион. Това обяви ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин, цитиран от "Ройтерс".

Той обвини Киев, че се готви за нахлуване след ескалацията на сблъсъците по линията на съприкосновение.

Пушилин съобщи, че е организирано масово транспортиране на част от населението към Русия, като най-напред ще бъдат евакуирани жените, децата и възрастните хора.

Киев и проруските сепаратисти се обвиняват в нови провокации

Киев и проруските сепаратисти се обвиняват в нови провокации

Ескалация на напрежението в Източна Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски много скоро ще даде заповед за настъпление и ще активира план за нахлуване в Донецка и Луганска народна република, обяви той във видеообръщение.

Самопровъзгласилата се Луганска народна република също направи подобно изявление.

По-рано САЩ и Великобритания обвиниха Русия, че иска да създаде претекст на контролираната от сепаратистите територия, за да нападне Украйна, по чиито граници са струпани близо 190 000 руски войници.

От своя страна Русия обяви, че в Косово, Албания, Босна и Херцеговина се набират наемници, които се изпращат в Донбас, наред с други места, за да извадят Русия от равновесие.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников пък съобщи, че броят на руските войски около Украйна е достигнал 149 000 души. Той посочи и че Киев засилва отбраната си, но няма намерение да преминава в настъпление срещу Донбас или Крим.

Лавров: В Донбас се изпращат наемници, за да извадят Русия от равновесие

Лавров: В Донбас се изпращат наемници, за да извадят Русия от равновесие

Москва обвини Киев в директен отказ да спазва Минските споразумения